simon: co sa ti zachcelo porna ked sa chces dostavat na stranky na ktore sa normalne dostat neda? 🙂 btw. oznamujem ti ze v utorok ides so mnou von,potrebujem sa uz konecne aspon na jeden vecer zbavit hentej mojej spolubyvajucej..
oki, recept je velmi lahky. bude to davka z pol kila muky, mne taky chlieb vystaci na 3-4-5 dni, podla toho kolko mam k nemu klbas.
potrebujes hladku muku pol kila, 3/4 malej lyzicky soli, 1 lyzicku rasce, 2 lyzicky oleja, 1/2 lyzicky cukru, vodu asi 2-2,5 deci, 3 lyzicky suseneho drozdia. pripravis si kvasok – do pohara das asi 0.5 deci vlaznej vody, ten cukor a drozdie. Pozor ! ak kupis toto drozdie v tvare malych guliciek (predavane v malej plechovke) tak musis rozpustat velmi pomaly, dalsiu lyzicku pridat ked uz je tamta rozpustena. Ked si kupis drozdie, ktore vyzera ako male ihlicky (v sacku) tak to mozes smyknut cele ale poriadne rozmiesat. do 15 minut to musi zacat pracovat – rozumej kypiet. Zatial si do nadoby (hrnca), preosejes muku, pridas sol, rascu, olej. Pridas nabublany kvasok a cca 2 deci vlaznej vody. Premiesat poriadne varechou a potom vykyndut na dobre pomucenu dosku. Cesto treba miestit aspon 10-15 minut, tak aby sa potom nelepilo na ruky ani na dosku. Je to dost namahave, lebo cesto musi byt dost huste. Mozno by sa dal pouzit aj robot (Augustin), alebo sused. Po poriadnom vymieseni cesto das do nadoby (hrniec), pomucis, zakryjes utierkou a nechas vykysnut na cca 1 hod, 1:15.Ak je vsetko OK, zvacsi svoj objem skoro 3x. Po vykysnuti cesto vyklopis na dosku a sformujes bochnik alebo iny geometricky tvar. Das na plech na pecenie (smaltovany, nie hlinikovy), mozes ho popichat vidlickou, a potries slanou vodou (polovica cajovej lyzicky soli na deci vody). Ruru predtym poriadne vyhrejes. Suchnes do rury a nechas piect naplno. Po 15 minutach mozes teplotu znizit asi o 1/3. Po dalsich 15 minutach potries zase slanou vodou. A znizis teplotu na polovicu. Pecies dalsiu pol az 3/4 hodinu kym chlieb nechyti spravny oddtien hnedej. Po upeceni este raz namazes (ak sa medzitym nenamazes) slanou vodou, zakryjes utierkou a nechas vychladnut.
Moj progres v peceni chleba si mozes kuknut tuto:
class=“postlink“ href=“http://picasaweb.google.com/jofrey007/“> http://picasaweb.google.com/jofrey007/
fuj, ale som sa rozpisal
simon: mam riesenie ako sa dostanes na take stranky (TRA blokuje nielen pornasky, ale aj dalsie stranky, ako na stahovanie filmov, technicke stranky o wifi a pod.). mam na to jeden softik, ale musis si k nemu kupit licenciu. na jeden mesiac to vyjde na 5 dolacov. skusal som to jeden mesiac, chodilo to uplne bez problemov.
fiha jofrey tak teda ti poviem s teba je normlane profik pekar :)))) akoze super fakt…diki za recept!!! urcite to skusim tiez a dam vediet ako som dopadla…akurat ze ja mam dost zle skusenosti s tunajsim drozdim …par krat som chcela piect nejaky kolac kde bolo kysnute cesto a nula bodov..mne to vobec nevykyslo takze neviem co som robila zle…asi som nenechala poriadne roztopit tie gulicky…takze teraz to skusim podla tvojho navodu a uvidi sa 🙂 ako inac mas?
cau simsim…hej, tiez som mal problemy s drozdim, treba ho rozpustat pomaly, voda ma mat telovu teplotu, troska cukru podpori kvasenie.
Teraz mam nejake blbe obdobie, ak kuknes par stranok dozadu sa docitas ze mi slohli doklady a prachy. Takze som sa zacal kamaratit s policajtmi a chodim tam jak na klavir
jofrey: tiez dik za recept, a dokonaly postup prace.
aj ten odkaz na ine pecivo je super, a su tam aj rozteky! super.
nemam problem s varenim ani pecenim, ale ked som sem isla tak som si mala doma najskor nacvicit aj pecenie chleba. podcenila som to.
ja by som este doporucila do toho tvojho chlebika primiesat aj lanove, alebo slnecnicove, semienka. je ten chlebik potom zdravsi a hlavne to posobi dobre na creva.
simsi: ty si minule pisla, o mdd, ze tam budu aj makove a tvarohove buchty. buchty viem piect, len neviem kde tu dostat tvaroch, mozes mi poradit? mam vela receptov na kolace aj s tvarohom, a kto by chcel, aj kysnuty bales s posypkou. to je vyraz z povazia, mozno ste zvyknuty pouzivat iny vyraz, ale mozem poradit.
mali by sme sa niekde stretnut, niekto prinesie chlebik, niekto kysnute kolace, niekto marinovane kurence, co potom ugrilujeme, co vy na to?
stale iba o tom iba piseme a nic.
No vidite deturence, ako vam to pekne ide bez hadania…..
No….ja si s vami o vareni a peceni moc nepokecam, ale pozvat sa necham.
BTW: Jofrey, dik za info, ja ten program na odblokovanie mam (a nestoji to ani korunu), to som napisal len tak, aby ste zmenili temu. Mimochodom vola sa anchorfree, mozno sa da stiahnut z netu, to neviem, a bohuzial moment. nemam cas to zistit, lebo musim ist vyvencit LinguaPuru, tak mozno zajtra. No skus anchorfree.com, ked ne, tak daj vediet, rad poskytnem.
PS: ja, ako najpoctivejsi panic z Europy, to nepouzivam na stiahnutie takych hriesnych veci, stahujem si dobrodruzne filmy ako Lassie a pod. A hlavne na skype.
iva: co nie je moze byt…myslim ze 5 hodin v lietadle bryndzi neublizi..;) ak chces par ti donesiem koncom juna …. nom ja by som aj tie pirohy urobila lenze potrebujem pomocnikov …hlasi sa niekto dobrovolne? 😀
na margo tych co by chceli stiahnut nieco hmmm na povzbudenie …co tak dobry kamarat zo slovenska, ktory by vam nejake ayip videa poslal cez messanger…:) ?!
jasne ze sa boji, vzdy musi MacGyvera pozerat s niekym, aby sa nebal…
ved aj minule hladal partaka v bare, ci s nim niekto nejde pozerat MG, lebo ze on sa sam boji. jedine co moze simon pozerat sam je princ bajaja.
a vy mu davajte chlapi kontakty na take stranky! :-), ved simon ani nevie co to je, on jediny poctivy panic v ae.
visna: jasne, prines, a ja ta naucim ako sa pirohy robia, je to jednoduche.
ja ked si sem do dubaja vozim nejake potraviny, tak to poriadne zabalim na slovensku do folie, dam do mrazaku, a potom este pred cestou to zabalim do izotermickej tasky, a doma v dubaji to vytahujem este zmrazene. mozes tak kludne zamrazit aj bryndzu, a tak isto si sem vozim aj cerstve kvasnice. normalne ich zamraz a potom tak ako som napisala.
a ty kde zijes? v dubaji?
niekde na predoslich strankach najdes aj moj telefon, pripadne brnkni.
iva
iva: hej to tvoje cislo pohladam, zapisem a brnknem ti ked pridem do emiratov, mozme pokecat viac…:) vdaka za radu pri baleni potravin uricte to tak urobim a ak budes chciet tak ti mozem nieco zo slovenska priniest ak to nebude prilis tazke hehehe bryndza do emiratov a vodna fajka na slovensko hmmm dobry business …inak pirohy viem robit uplne genialne takze mozme urobit party pre slovakov kde sa budu jest bryndzove pirohy so slaninkou ….ale zatial nie su ziadni dobrovolnici okrem nas dvoch
visna: nemaj ty strach, ked dam avizo ze varime, kolko sa ich zlietne, len oni sa asi hambia to sem napisat. ale ved to neva, ja tu mam taku dobru bandu, nebudeme same.
co sa tyka potravin, tak ozaj okrem tej bryndze a cerstvich kvasnic tu je vsetko, dokonca som nasla aj udenacov, a udene kurence. ja som na slovensku z udenych kuracich stehien varila aj fazulovu polievku s udenym a rezancami, lebo moj muz bravcove neje, a ked som to tu nasla v obchodoch, tak som sa potesila, mozem tu varit vsetko.
ved by niekto vedel aj porozpavat…ze simon, kuro, LinguaPura….
supeeeeeeeeeer lebo hmmmm mne akosi to jedlo tam vobec nejde na chut alebo je to len zmenou pocasia a klimy .. v irackej restauracii Bagdadi som si dala radsej dvojitu hrachovu polievku taku aku mame u nas doma a viac mi nebolo treba 😀 a teraz aspon neumriem od hladu juch…. to mi je jasne ze ked bude navarene tak sa vsetci zlietnu ako supy hehe ved aspon umyju riad 😛
Iva: co sa tyka tvarohu, u nas v abu dhabi je rusky obchod (vedla ruskej ambasady) a tam ho dostat, a v miestych hypermaketoch (Coop) je dostat cotage cheese v takych malych plastovych vedierkach a ten chuti skoro ako nas tvaroh. tak na 90%…ale ze vraj ten rusky je uplne ako nas…osobne som ho este neskusala ale ten cotage sa da. prosim ta a kde dostat udenace? ja som si raz kupila nieco co vyzeralo presne ako nas udenac (tiez v Coope) ale chutilo to inak…asi tam davaju nejake korenia…neviem ale nechutilo mi to…a udene kerence??? tak to som este nevidela..kde to kupujes?
jofrey: ano citala som co sa ti stalo..to je fakt blbe..aj ked poviem pravdu som velmi prekvapena pretoze som tu uz skoro 8 rokov a este som nepocula ze by sa nieco take niekomu stalo..ja bezne nechavam auto nezamknute na noc..je sice pravda ze si tam nenechavam peniaze ani doklady ale aj tak…ale asi sa to predsa len stava..dufam ze sa ti podari vybavit co najskor aspon tie papiere..peniaze podla mna uz neuvidis…jedine ze by sa im podarilo chytit zlodeja co je ale podla mna dost tazke..to mohol byt hocikto…typujem ze nejaky pakos…co sa obsmietal okolo plaze v nadeji ze zazrie nejake zenske telo v bikinach…:)
Tvoja reakcia