Suhlasim s Jankou, marocka kuchyna je skvela- ci uz spominana tajine, alebo jednoduchy cous cous, a urcite najlepsie chuti prave v Maroku. Jedine co lutujme, ze som si nekupila nadobu na pripravu tajine, ale hadam bude este prilezitost navstivit ut krajinu.
Mne najviac chutia moule a la mariniere, z alsaskej kuchyne la tarte flambee, a vo vseobecnosti ryby na rozne sposoby.
To je pravda, ale je tazko identifikovat cisto „americke“ jedla, lebo je to tu vsetko zmiesanina roznych kultur a kuchyn. Ja milujem mexicke „chips and salsa“, viem sa tym doslova napchat v kazdej mexickej restauracii natolko, ze ani uz hlavne jedlo nepotrebujem. Mam aj recept na dobru salsu: takych 5-6 stredne velkych paradajok, 2-3 zelene stiplave papricky, bud cerrano alebo jalapeno, taku tretinu stredne velkej cibule a zvazok cilantro, co je taky aromatickejsi petrzlen. Vsetko dosledne na velmi male kocky nakrajat a vyzmykat do toho limonku, dobre zmiesat. Da sa to aj zmiesat v mixeri, ked to chcete viac tekute, alebo nechat tak, co ja mam radsej. Je to velmi dobre s velkymi tortilla chips. Dobru chut!
Tym, ze rada papam, musim napisat o niecom, co som najnovsie okostovala. 😉
Totizto tu v Niedersachsen (Dolne Sasko), konkretne Braunschweig, charakteristicky „sviatok“ – vola sa „Mumme Meile“. Mumme vznikol niekedy v 17-tom storoci. Je to vlastne sladovina. Zpociatku to bol alkoholicky napoj, v dnesnej dobe je bez alkoholu. Okrem priameho pitia existuju recepty od vymyslu sveta. Ja som ho okostovala ako omacku k mäsu. Chutilo to priam nebesky dobre. Ako dieta som nikdy nemohla pochopit ako mozu dospeli jest k mäsu kompot, ci uz slivkovy alebo ceresnovy, a preto som vzdy namiesto toho dostala uhorky. Ale chute sa vekom menia a musim povedat, ze aj ked bola ta omacka dost sladka, bola vynikajuca. Takze som si hned zadovazila par receptov z internetu a dufam, ze sa mi nasledovne kuchtenie aspon tak dobre podari ako vsetkym sefkucharom. 😉
Ahojte nadsenkyne, 😉
najprv Tia:
class=“postlink“ href=“http://www.bs-mumme.de/pix/MummeRezepte.pdf“>www.bs-mumme.de/pix/MummeRezepte.pdf
a ked si natukas do Google.de slovko „Mumme, rezepte“, objavi sa ti vela stranok aj s inymi receptami.
Vierka,
Mumme (je to regionalna specialita, mozes sa o nej mozno docitat pod Wikipedi-ou), to je sladove pivo, ktore kedysi obsahovalo aj alkohol, v dnesnej dobe je nealko. Da sa to pit ako napoj a existuju aj recepty, kde sa to da pouzit napr. na pecenie mäsa ako baranina alebo bravcove. Ja konkretne som mala taku akoby fasirku so zemiakmi a z Mumme bola omacka, ktoru naliali cez mäso. Ale su aj ine pouzitia tohto napoja, napr. polovnicky gulas, pecene prasiatko, plnene hovädzie mäsko. Je to omnoho sladsie ako cierne pivo, preto su tie omacky dost sladke, ale maju nieco v sebe co ti robi chut na este viac a viac. 😀
Problem bude pre teba asi len v tom, ze tieto recepty asi nenajdes po anglicky, ale len v nemcine. Ak by si ale chcela, mohla by som sa pokusit ti niektore prelozit. 😉
Kati
dakujem ti recepty. Najprv som si ich prelozila do anglictiny pomocov tejto stranky class=“postlink“ href=“http://www.google.com/language_tools?hl=en“> http://www.google.com/language_tools?hl=en
Ak to nepoznas, tak tam urobis COPY a PASTE , kliknes TRANSLATE (predtym urcis ake jazyky prelozit) a ukaze ti to prelozene. Existuju rozne www na to. Aj ked sme 2 roky zili v Rakusku, kedze tu nemame s kym sprechtit, tak po 22 rokoch mi nemcina vysumela. 🙁
Ale naspat k tym receptom, najprv som myslela, ze mi davas recept na Mumme, ale vidim, ze z toho nic nebude, lebo to je specialne pivo, co tu zrejme nebude dostat. Mozno niekde v nemeckej dedinke Handorf pri Adelaide, kde sme casto chodievali. Tu pri Perthe je vraj tiez nemecka dedinka Busselton, ale je asi 200km smerom na juh.
Ahoj Vierka,
preklada to skutocne bez chyb? To nie je zle, musim sa na to tiez pozriet. To same co ty mas z nemciny je u mna z angliny. Kedysi som sa ucila, v dnesnej dobe sice pochopim co sa odo mna chce, ale odpovedat nedokazem. Mala by som si vstupit do svedomia a zopakovat si to vsetko,hmhmhm
K tomu pivu, neviem ci sa to rozvaza dokonca tu po Nemecku. Su niektore specialne veci, ktore nedostanes nikde inde len tam, kde je to zvykom. Dokonca obchodne siete su tu rozdelene na juh a sever, takze su aj rozlicne ponuky tu na severe ako aj na juhu krajiny. Ale myslim, ze by si nemala problem keby si ho nahradila aj silnym ciernym pivom, ktore tam dostanes. Je mozne, ze to nebude presne ono, ale chutit to moze urcite podobne.Zalezi od „sefkuchara“….hihihi
Ja to chcem teraz niekedy na Vianoce istotne skusit. Som zvedava ako to dopadne, lebo nie som nejaky specialista v peceni mäsa (skor torty a kolacky 😉 ).
gali
tu je adresa na varenie pre muzov, alebo zaciatocnikov 😉 :
class=“postlink“ href=“http://www.dobre-jedlo.sk/recept-na-varenie/rychloknedla.php“> http://www.dobre-jedlo.sk/recept-na-var … knedla.php
Su to recepty od Mira Veseleho a my sa ideme puknut od smiechu, ked to citame. Ukazuje tam cely postup varenia a pecenia aj s obrazkami.
My sme tak upiekli chlieb a celkom nam chutil.
Tak potom daj vediet ako dopadla knedla 🙂
My mame za rohom pizzeriu a teraz v pred- a vianocnom obdobi, tak ako minuly rok (prvykrat), maju v ponuke super Pizzu, vola sa „Oooh, ty prestastny…“ a pozostava z jablcok urobenych so skoricou, cervenej kapusty a kacacich prsicok. Nemozem sa jej dojest (vcera sme si objednali)!
Stoji za pokus…
Gali,
urobit knedlu je velmi jednoduche. Je to vlastne len muka, kvasok a stipka soli. Nechas to asi 1/2 hodinu nakysnut, potom vyformujes knedlu a nechas ju este prikrytu ca. 15 minut „oddychnut“ . Nakoniec ju natries pomocou pierka olejom (z oboch stran), natries si aj sitko na parenie (aby sa ti neprilepila) a nechas pod pokrievkou „parit“ (ca. 25 minut – podla velkosti, väcsiu troska dlhsie, mensiu zase kratsie). Ako zistis, ze je hotova? Po tomto case odokryjes a pichnes do nej ihlu alebo spajlik. Ked sa nic nan nenalepi, je hotova. Este jeden tip, na ktory som dosla tiez az po par nepodarkoch:
Cesto by malo byt skor hutnejsie, ked je moc vlacne, tak knedla po odkryti splasne.
Vela stastia!
hahahahahahahahahahaha,
Tini, dokazes piect bez toho, aby si okostovala???? Ja teda nie. Mne chuti dokonca i cesto, takze vzdy zahlasim, ze ci by sme tie kolace nemohli jest aj tak, neupecene….hihi
Recept na veterniky mam tiez niekde, je to odpalovane cesto. Kedysi som ich skusala v plynovej rure, ale bolo to nanic, pretoze nemala okienko a trubu nesmies otvorit skor ako su upecene, lebo ti splasnu. Ale teraz mam uz okienko, teplovzdusnu ruru, takze tiez uz dlhsie nad tym uvazujem (snad vyskusam testovacim pecenim k Velkej noci). Co moja mamka vzdy robievala boli kremese z listkoveho cesta (mala problem zachranit plech, tak som si do nich „sadla“ haha).
Tvoja reakcia