Poznáte zaujímavé špeciality, či národné jedlá tej-ktorej krajiny? Čo vám z tejto „exotiky“ zachutilo obzvlášť dobre a čomu sa slovenské chuťové bunky budú radšej asi vyhýbať?
tak poznam vela chutnych a zujimavych greckych jedal..ale asi vacsinu by ste s chutou zjedli. Comu by sa slovenske chutove bvunky na zaciatku vyhybali je asi cervany melon so syrom feta! Aj ja som sa na zaciatku a dnes sa v lete toho neviem dojest! Normalne nakrajat na stvorce melon a nan rozdrvit fetu. Dobru chut a osviezenie! 🙂
no, nieco podobne jedavaju aj nemci, sladka marmelada a nejaky platkovy syr.
ale az sa niekedy zastavite v juznom nemecku, okolie stuttgartu, odporucam vam svabsku kuchynu, je trochu podobna tej nasej slovenskej, tak som chutove problemy velmi nemala, nieco ako zemiakove sulance s kapustou, ci sladkou alebo kyslou a slaninkou, spaetzle-nieco ako podvyzivene halusky(ale nie so zemiakmi)so syrom a prazenou cibulkou).vyhybajte sa eintopfom-proste varene vsetko v jednom hrnci a nikto nevie, co.
Ked som po prvy krat videla ako sa vari skotska tradicna polievka Cullen Skink – nesla mi vobec na chut. Je to polievka, ktora sa robi hlavne z mlieka a ryb! Uz samotna kombinacia mi nesla vobec dokopy, ale mozem vam povedat, ze ked je dobre uvarena, chuti ozaj vyborne. Vyskusajte. Mnam. Ale slovenske polievky su aj tak najlepsie. 🙂
Mne velmi chuti marocka kuchyna (samozrejme, ze najlepsie chuti prave v Maroku, aj ked marockych restauracii je vsade ako maku). Co mi naviac chuti ( a comu by sa mozno niektory Slovaci radsej vyhybali) su ich skvele „tajine“ -jedno pripravene v typickych hlinenych nadobach- ako napr. jahnacina so susenimi slivkami a skoricov aleko „kolac“ z kuracieho masa, susenych marhul, a skorice, mnam mnam…a jedne z najlepsich ranajok su stale pre mna marocke placky s roztieratelnym syrom poliate sladuckym medom.
Tak ja Vam poviem, ze ked som ochutnala kous-kous, vobec mi to nejako extra nechutilo. Je to akasi miesanina zvlastnej drobnej cestoviny so zeleninovou polievkou a varenym masom. Nic extra.
Za to, slimaciky s typickou cesnakovo-bylinkovou omackou su super a tiez male ustricky s takou istou omackou. Naopak surove ustrice pokvapkane citronovou stavou mi nechutili. Ale to bude asi zvykom.
no ja som prisla na chut spanielskym sklimakom a potom morskym priserkam hlavne morske priserky pripravovane na severe spanielska nemaju chybu – pulpo a la gallega – dobre pripravene je na nezaplatenie takisto ako centollo alebo el buey del mar – na preklady sa ma nepytajte ale su to proste super priserky velmi chutne. dalej samozrejme spanielska paella, tortilla de patatas a tapas ak pojdete do spanielska nezabudnite si ist dat jedno male pivko a nejaku tu tapas na zahryznutie. vrelo odporucam
mnam, zbiehaju sa mi slinky z vas…
To je gol, nemozem najst „moju“ krajinu Bosna a Hercegovina.
Mnaaaaaaaam, tu by ste sa teda dojedli, ja ked idem do Bosny vzdy priberiem aspon 6 kil za 2 tyzdne! A jedla: burek, sirnica, zeljanica, pecena jahnacina, telacina, dzuvec, sitni cevap, plnene papriky, paradajky, kadejake corby(huste polievky), cevapi pecene na grile s cibulkou a kajmakom a k tomu chlieb-somun… A potom nespocetne cukrarne s obrovskymi kolacmi – niektore europske a okrem toho baklavy, tulumby…
Milujem jedlo!
Takze, moj priatel je Turek a ti maju podobne ako v Maroku na ranajky chlieb so slanym syrom (ako feta) a medom. Spociatku sa mi chlpy jezili, len ked som ho videla. Ale je to vynikajuce.
V nemecku sme s kamosom (nemcom) obisli pol Berlina, aby sme nasli ‚specialne‘ kysle uhorky (chutili ako domace zavarane na slovensku), ktore sme potom jedli s kyslou smotanou a medom. Pochutka.
Ja milujem ako predjedlo francuzske ‚fuoi gras‘ (urcite som to vyspelovala zle:-) podavane so sladkym bielym vinom.
Dezety: opat Francuszske Creme Brulle a talanska Panacotta s varenymi lesnymi plodmi (normalne som hladna)
No ale teraz pozor: Moj kamos bol v Barme (Myanmar) a tam jedol lokalnu specialitu – peceneho potkana. Brrr. Ze vraj to chuti ako kacica, len s vela kostami. Na to ma nikdy nikto neprehovori. A este na susenych cervikov namiesto cipsov. Radsej skapem na tucnotu od Pringles.
No, tu v Dolnom Sasku som sice nenasla nic vynimocne, ale co ma po prvy krat zarazilo, bol 24.december. Namiesto vydatnej vecere, ako je zvykom na Slovensku, sme mali len oblozene misy (syry, salama, sunka) a parky. To som bola troska v soku.(aj ked pecena kacicka alebo morka ci hus byvaju vzdy na druhy den na obed) 🙂
Co ma velmi nadchlo, na Kube, bola nejakasi vynikajuca tekvica varena a servirovana ako priloha (namiesto zemiakov). Predpokladam, ze by sa tak dala servirovat tekvica „hokaido“. Nevie niekto nahodou????
Nikdy som nejedla rada ryzu, ale odkedy som objavila divu (su to vlastne akesi travy, ale nie ryza), tak sa jej neviem dojest. Tak isto pokladam za vybornu, namiesto ryze, varenu, maslom omastenu psenicu alebo ine obiloviny. Za vybornu a zaujimavu prilohu povazujem aj „Süßkartoffel“. Chuti nieco ako zemiak krizeny s mrkvou.
S tym marmeladovym chlebom so syrom, to tiez nie je po mojej chuti. A co sa mi chlpy jezia su zemiakove placky (cesto bez korenia a cesnaku, len s postruhanou cibulou) s jablcnym pretlakom. buaaaa
Na to ma nikto neprehovori!
A co tak cibulovy kolac ? V Berne je 28.11. Ziebelimärit (cibulovy trh) a tak vonia cele mesto touto dobrotou. Do okruhlej formy sa da listkove cesto ( popichame vidlickou) – na ktore sa da masa : 350 g struhaneho syra (emental+ gruyer alebo podobny korenisty syr), 2 dcl kavovej smotany. 1 biely jogurt, 1 vajicka, 2 lyzice maizeny a do tohoto sa zamiesa cca 400 g pokrajanej a do zlata oprazenej (vychladnutej) cibule. Pecieme pri 200 oC asi 35 minut. Dobru chut !!!
No, ja sa priznam, ze po takej dobrej ture mi vzdy dobre padne smoked cod + chips + garlic mayo. A tie hranolky s vela octom a solou. Inac ma irska kuchyna neuchvatila, je v nej prilis vela masti a malo korenia.
Cez leto som bola v Mexiku a wow – tam by som dokazala prezit zivot. Najde sa tam vela super jedal aj pre takych ako ja, ktori chili az tak v laske nemaju a taka omacka s kukuricnej plesnovej huby a k tomu placka s kuracim maskom – aaah…musim sa ist niecoho najest, lebo uz mam od slintania mokru klavesnicu.
V Japonsku som zila 3roky a mala som moznost ochutnat vela fantastickych jedal, ale aj tych, ktore neboli az take „specialne dobre“ hi hi hi. Velmi tazko sa opisuje chut Japonskeho jedla hlavne koli tomu, ze vela surovin a korenin, ktore sa na pripravu jedal pouzivaju sa malo alebo vobec na Slovensku nevyskytuju. Ale pokusim sa priblizit. Najviac mi chutili „gyozas“, male masovo-zeleninove tasticky bud varene alebo vyprazane podavane so specialnou gyoza omackou, ktora je chutou trosicku podobna sojovej ale ovela slansia. Samozrejme som musela ochutnat typicke Japonske sushi, ktore musim sa priznat sa aj pri velkej snahe mojich znamych nedostalo na zoznam mojich oblubenych jedal-proste som typ cloveka, ktory musi mat na tanieri vsetko uvarene…. Dalej by som odporucala Tempenyaki, kde vam „ugriluju“ jedlo podla vasho vyberu rovno pred vami. Yakisoba a ostatne „soba dishes“ su vlastne uvarene alebo opecene cestoviny podobne spagetam v ktorych su pridane rozne druhy zeleniny a masa podla vyberu, obycajne dochutene sezamovym olejom.Samozrejme po jedle si treba uhasit smad a to dobrym Japonskym pivkom Orion alebo mojim oblubenym sladkym ananasovym vinkom vyrobenym na Okinawe. A tych jedal je este mnoho, ktore mne a mojmu manzelovi chutili ale zasa mnohym mojim znamim „nevonali a vice versa.
To som zasa ja ale z ineho kutika sveta. Momentalne sa v Dominikanskej Republike nenachadzam ale pravidelne ju (skoro kazdorocne) s manzelom navstevujeme. Ak nemate radi ryzu a fazulu a chystate sa do Dom. rep. radsej si potom do baozit pribaltezbalte velke mnozstvo konzerv a inych „sackovych pochutin“, pretoze to je hlavna zlozka jedla Dominikancov-samozrejme az po „platanos“.Platano (mimochodom aj prezyvka obyvatelov Dom. rep.) je vlastne zeleny banan upraveny na….asi milion sposobov-na ranajky ho mozete mat uvareny a rozmackany ako kasu, na obed vyprazany ako priloha k hlavnemu jedlu alebo uvareny, dochuteny a potlceny kedy chuti na nerozoznanie od zemiakovej kase, alebo si ho mozte dat „nasladko“(minochodom toto je moja najoblubenejsia „forma“)-vtedy je tiez len vyprazeny, ale pred pripravou uz musi byt troska viac dozrety. A na zapitie ako inak ako prava nefalsovana dominikanska pina colada-mnam alebo jednoducha nealkoholicka „malta“ od goya comp., ktoru tiez teraz popijam-je to „bohaty nealko napoj a karamelovou prichutou“.
A kedze sa hovori do tretice vsetko dobre, napisem treti prispevok-tentokrat z US, kde momentalne zijem. Som tu iba kratku dobu-piaty mesiac, ale uz som si stihla urobit nazor o am. jedle-nechutne!!! a to som vystriedala vela restauracii. Jedine ktore stoja za zmienku su asi tie jedla, ktore vlastne ani americke nie su. Napriklad som navstivila jednu dobru mexicku restauraciu kde sme si s manzelom dali dobre nefalsovane „podomacky“ uvarene jedla, mnam.
…skuste AZU (s dlhym „U“)…madarska (?) specialita od kamaratovej mamy – tety Evy z Lucenca…
potrebujete:
– 1 kg kuracia prsia bez koze,pokrajane na male tenke platky (asi 1/2 cm hrube)
– 1 velka lyzica horcice
– trocha praskoveho cukru (asi 1/3 kavovej lyzicky)
– 2-3 velke lyzice kecup
– 1 mala lyzicka sladkej cervenej papriky
– 10 kvapiek Worchesterovej omacky
– 1 stredne velka cibula pokrajana nadrobno
– mlete cierne korenie
– trocha kari korenia
– 2-4 lyzice oleja
– sol
…vsetko dobre premiesat a nechat postat asi 30 min v chladnicke
…dat na panvicu a za casteho miesania usmazte (nepridavajte uz ziaden olej)
…(netrva dlho,kedze maso je natenko pokrajane)
…recept mozte „zmensit“ na polovicu (1/2 kg masa…)
…podavajte s ryzou.
DOBRU CHUT !
…a este dobre predjedlo…
…taliansky CAPREZE salat:
na jednu porciu potrebujete:
– 1 vacsiu paradajku (dobre dozretu)
– cerstvy (makky) mozzarella syr (bocconcini ?)
– cerstve listy bazalky
– sol,nahrubo zomlete cierne korenie,KVALITNY olivovy olej,citronovu stavu
…paradajku pokrajajte na cca 3/4 cm kolieska,porozkladajte doolola po tanieri,osolte a okorente,potom na kazde koliesko cca rovnako hrube koliesko mozzarelly,posypte nahrubo potrhanou bazilkou,polejte asi jednou polievkovou lyzicou olivoveho oleja a pokvapkajte citronovou stavou.
…podavajte s dobrym chlebom (ktory si obcas namocite do stavy/“dressingu“na tanieri).
DOBRU CHUT !
…uz asi vela pisem…
…vo Viedni mam samozrejme rad „viedensky rezen“ (ak ho v Rakusku volaju „viedensky“,tak MUSI byt z telacieho,nie bravcoveho masa)…a viete,ako ho v Rakusku robia…ze precnieva caz okraje taniera (!)…a este“Boischel“(bravcove vnutornosti „nakyslo“)…a ja pritom jem maso velmy malo…
…v Toronte zijem v „Indickej stvrti“…hodne dobrych vegetarianskych jedal,len im musim aj dva krat zopakovat,ze to“prosim MIERNE palive“…(a aj tak k tomu potrebujem krcah studenej vody)…ale dobre…tiez vyborny“plochy“indicky chlieb…
…najradsej ale chodim do talianskej a greckej stvrte…cinsku kuchynu som si nikdy neoblubil…
…v nemeckom Bremerhavene mi raz ohromne chutil „bavorsky gulas“…(zas maso !)…nieco mi v nom „chutilo“ velmy povedome…nevedel som prist na to…opytal som sa …bol pripraveny na domacej bravcovej masti (!)…snad neuskodi raz za uhorsky rok (cholesterol !!!…)…
Rakuska kuchyna je slovenskej velmi podobna (raz darmo, monarchia sa nezaprie…). To som skor ja exot, ked spomeniem fajnovu Vianocnu kapustnicu, babkine rezance na sladko (lekvar, tvaroch, orechy, mak – podla chuti), a ked mam zasobu korbacikov a parenic, hlavne udene su tu skor nezvyk. Ale strasne im syry chutia, zakazdym musim nieco doniest. Uz sme s kamosmi spekulovali, ze zalozime firmu importujucu slovenske syry do Rakuska. Inak tu bezne dostat slovensku bryndzu (Brimsen). Videla som vo Viedni na trhu a v Grazi v supermarkete Merkur.
Mne sa zo zaciatku moc nepozdavalo velkonocne jedlo: sunka, syr, vajicka, kopec chrenu – ale so sladkym chlebom (ako vianocka, len okruhla). Ale medzicasom sa da, aj ked radsej mam k tomu cerstvy tmavy chlieb.
Inak skusam vsetko mozne: mam rada mexicku kuchynu, priatel zas indicku (v porovnai je mexicka veelmi jemna), no a samozrejme taliansku. Ale v principe skusam vsetko, co mi znie dobre…
Co nemam rada su morske potvory – ked sa to na mna z taniera este pozera, neviem-neviem. Takmersvagrina zo Spanielska jedla v Afrike okrem krokodila aj nejake stonozky, bleee. Tam moja chut experimentovat konci…
Caute,
som sice v Anglicku, ale chcela by som upozornit na Indicku kuchynu. Nezalezi na tom, co si vyberies, vsetko chuti senzacne!!! Moje najoblubenejsie indicke jedlo je ‚Paneer Subji‘ co je Kari s kozim syrom a paprikou vo vinikajucej chilli omacke s paradajkami a jablkami.
To by som mohla mat kazdy den…. Mnam!!!
Ahoj Palo.Ked si taky kuchar tak ti napisem podobny recept ako tvoj lebo ten tvoj urcite vyskusam. 1 kg masa pokrajat co na najdrobnejsie,pridat 2 lyzice solamyl 2 vajcia,1 malu lyzicu cervenu mletu papriku,korenie,vegetu,sol,cukor,asi 2 deci olej.Vsetko pomiesat.Nakrajame 2 cibule a posypeme po mase ale uz nemiesame.Dame do chladnicky ,robisa to den dopredu aby maso dobre sa namarinovalo.Potom sa to vypraza ako placky ,nemiesat,berieme s kraja,vyprazat na oleji Dobru chut. ahoj Maja
Ahoj Palo.Ked si taky kuchar tak ti napisem podobny recept ako tvoj lebo ten tvoj urcite vyskusam. 1 kg masa pokrajat co na najdrobnejsie,pridat 2 lyzice solamyl 2 vajcia,1 malu lyzicu cervenu mletu papriku,korenie,vegetu,sol,cukor,asi 2 deci olej.Vsetko pomiesat.Nakrajame 2 cibule a posypeme po mase ale uz nemiesame.Dame do chladnicky ,robisa to den dopredu aby maso dobre sa namarinovalo.Potom sa to vypraza ako placky ,nemiesat,berieme s kraja,vyprazat na oleji Dobru chut. ahoj Maja
Tvoja reakcia