Pepe
S tym 10 m snehom si to prehnal, ani v tych najstunejsich krajinach tolko ho nemaju.
Cauko Pepe, lenguado je najbeznejsia ryba v restauraciach tu u nas, niekedy maju cerstve ale niekedy len mrazene, prave kvoli tym mrazenym to hovorim casnikovi co najskor, aby sa zacala rozmrazovat a robili ju pomalicky, mña by zo suroveho asi obratilo.
Neviem ci je to pravda s tym ze deti co travia vela casu pri mori (alebo v ñom) byvaju menej chore, moje decka nemavaju tie typicke „zimne europske choroby“ ale parkrat mali zapal stredneho ucha aj gastroenteritidu (vtedy bola postupne chora prakticky cela skola, bol to nejaky virus ktory deti medzi sebou pochytali), aj ja som ju mala, je to ako retazova reakcia. Takze neviem, obcas chore su ale zasa nie az tak casto, antibiotika mala najmladsia len raz pri tom uchu.(teraz ma 4 roky).Ja oblubujem viac more ako bazeny prave kvoli cistote(do bazena ideme len do Aquaparku na tobogany). Moje deti sice poznaju more, ale nikdy nevideli naozajstny sneh, vedia samozrejme ako vyzera a ze je studeny ale mozno si to az tak nevedia predstavit.Tunajsie domy nemaju ani klimu ani topenie, kedze povacsine netreba, ale ja mam doma taky maly vzdusny ohrievac lebo som strasne zimomrava a jednoducho su v zime aj dni ked je zamracene a zaprsi(aj ked je tych 20ºC) a mas pocit ze je strasne zima, ale aj to treba, tu je strasne sucho, kazda rastlinka sa musi umelo zavlazovat.
Ja mam v zahradke okrem manga aj dve papaye a avokado, mam slovensku pazitku, petrzlen (skusala som zasiat ten typicky petrzlen s bielym koreñom, ale nevyrastol). Mala som aj dva pomarancovniky, ale takisto neprezili. Mam aj krasne dlhe papriky a aj take malicke cervene, ale nie su ako chili, su take gulate. Niekedy v marci som mala aj rajciny ale to len tak zo srandy na ozdobu, normalne ich nosime v bednickach ked je sezona od znamych, oni chovaju kozy a dostavaju kvanta rajcin ako krmivo pre ne (a v supermarkete stoja 1,50€/kilo) No ja bezim ahoj
Pre Anonymného¨
Súhlasím, ze sa to zdá prehnané (myslím tých 10 metrov snehu). Napriek tomu Ta chcem uistit, ze som si to nevymyslel, ze to hovorili v televízii a potom som to aj cítal v novinách. Uznávam, ze tu sa zvykne nadsadzovat. Ale je mozné, ze aj ked tých 10 metrov nenapadne kazdý rok (hlavne 2-3 posledné, ked museli temer celú zimu robit umelý na mnohých miestach). Tiez treba brat do úvahy nadmorskú výsku (viac nez 3000 m) a jedno more z jednej strany a oceán z druhej (obcas to tu vyvádza, hlavne co sa týka dazda).
Este raz, neprehnal som to, iba som „poslal“ oficiálnu správu dalej.
Pepe
Vyborna stranka, hlavne pre zaciatocnikov varenia nasich oblubenych jedal.
Pred nedavnom som sa zatulala na tuto stranku a cela rodina sa pobavi uz len pri citani tych receptov. Vyskusala som odtial upiect chlieb, vydaril sa mi.
Su tam recepty s postupom varenia / pecenia s obrazkami.
class=“postlink“ href=“http://www.dobre-jedlo.sk/recept-na-varenie/bravco-knedlo-kapusto.php“> http://www.dobre-jedlo.sk/recept-na-var … apusto.php
Takze aby som sa pripojila co mi chyba tu v Kanade, tak dodavam: nikde nezozeniete tu nasu Liptovsku bryndzu a doma robene klobasky, ktore su sucastou nasej kapustnice.
Ani len poriadny chlieb ci rozky nedostanete kupit. Vsak strava je zakladom nasho zivobytia. A o polievkach uz ani nehovorim. Ale ja si tie polievky aj tak doma spravim.
MNE CHYBA STRASNE. KED PRIDEM DOMOV, NEMOZEM SA DOJEST A VZDY PRIBERIEM. MAME TOLKO DOBRYCH VECI,CO INDE NEMAJU : TRESKA, KNEDLE, BRYNDZOVE HALUSKY, MAKOVE VSETKO, BUCHTICKY SVADOBNE, KAPUSTNICA, VYPRAZANY KAPOR, ZEMIAKOVY SALAT, GULAS, VYPRAZANY SYR, HORCICA, FAZULOVA POLIEVKA S DOMACIMI REZANCAMI, AJ CESKE „VEPRO,KNEDLO,ZELE!“ ZAVARANE DOMACE UHORKY A VELA INYCH…MNAM, UZ MI TECU SLINY :-))
..zabudla som napisat – vona, ktora‘ sprevadza VIANOCE na Slovensku, teda aspon v dedine,kde som vyrastala ja, necitit v ziadnom inom kute sveta. A to mi chyba :-)) a hlavne mi chyba moja mamka, ktorej uz niet. Na detstvo mam krasne spomienky, zial odvtedy sa zhorsilo vela veci,je stale tvrdsie prezit. Takze si nestazujem na to, kde som. Mozno sa vratim na starobu,ak prezijem a bude existovat penzia..
To si treba uvedomit a ak Vám to aj tak nevyhovuje, stále Vám zostáva návrat. Je to samozrejme spojené s hanbou pred príbuznými, kamarátmi ci známymi. Moznost (alebo skôr nemoznost) získat rovnako platené pracovné miesto, atd.
Ale budete mat Vasu kuchynu…napsal Pepe 29.8.2006
Je zrejmé, ze príbuzní ci rodinný príuslusníci mohou a zijí v lepsím sociálním prostredí-muzou si vzájemne pomáhat, samozrejme obsadí treba i lepsí prac. místa…ale to neznamená, ze se nemuze nikdo vrátit, kdy se mu zachce, nebo ne? Nasím úkolem je být Supermany nebo mucedníky?
skuste vydrzat tak do 1/2 januara a potom sa ozvite na adresu: href=“mailto:bryndziaren@bryndziaren.sk“>bryndziaren@bryndziaren.sk,
dovtedy by sme mohli mat vyriesene zasielanie bryndze, ostiepkov, korbacikov, niti … do zahranicia. Uspesne sme zvladli nedavno prve 2 zasielky do USA, teraz to doladujeme. Tak prosim este o trochu strpenia.
Ja si myslim, ze je to preto, lebo tam je fakt kopec Slovakov vystahovanych, tak cosi podnikli a da sa to. Tu je napr. kopec polskych a ruskych obchodov, kam ostatne chodim velmi rada, lebo tam maju napr. tvaroh skoro ako slovensky, bryndzu, ktore je tiez so Slovenskou porovnatelna (aj chutovo dokonca, len je v konzerve), aj ake take klobasky a ine veci, ktore my pouzivame. Vela s tych jedal, co clovek lubi, si jednoducho moze uvarit doma. i ked my sme boli uz po 2 roky na dovolenke v Cechach a nemohli sme sa tam „dozrat“ knedlikov, vepro knedlo… A vobec, ceskej kuchyne;-)))
Tvoja reakcia