Ahoj Andrea,
prepac, je to moja chyba zmylila som sa, jej mail je href=“mailto:mkalafusova@yahoo.com“>mkalafusova@yahoo.com, teraz by to malo fungovat
Nahrada kysleho mlieka – predpokladam, ze Francuzsko a Svajciarsko /podla toho ktora cast/ mozu mat niektore produkty spolocne. Vo Francii sa da kupit kysle mlieko „lait fermente“ /ako nase klasicke/. Tiez tu mozete najst nasu klasicku vegetu, bryndza sa da nahradit celkom obstojne jednym z kozich syrov.
Ja som v USA v podstate „nova“, zijem tu len 5 mesiacov, ale uz som stihla skocit na Slovensko a doniesla som si velmi vela cokolad,vegetu, vanilkovy cukor…..pre manzela syr, pretoze mu slovensky velmi chuti. Cokolada tu v statoch ma „neocarila“ je taka prechemiovana (az na par vynimiek ako Godiva), aj potraviny-hlavne polotovary a koreniny su nejake „umele“. Na Slovensko sa ale pravdepodobne castejsie ako 2xdo roka nedostanem, takze moje zasoby tym urcite budu trpit. Vie niekto o nejakych Slovenskych, pripadne Ceskych obchodoch/restauradiach v NC?
no to je tema, jasne ze strava chyba. Uz to bude 5 rokov co zijeme v irsku a veru zo zaciatku, nebol tu nijaky maly obchodik, kde by sa dalo kupit to, co sme mali a budeme mat radi vzdy. Taka bryndza, tvaroh, lentilky ci horalky, nase zlate pasteky, po tych sa mi len mohlo snivat. Teraz po vstupe do EU trosku v Dubline zacali poliaci otvarat male obchodiky, takze sa da kupit aj ten vanilkovy cukor na pecenie, ale stale to nie je nase….. Slovaci, zobudte sa. Ved sme v EU tak isto dlho ako poliaci, a oni tu uz maju obchody, krcmicky, male kadernictva…. Myslim ze odbocujem od temy, ale taka mala slovenska restauracia by urcite potesila urcite v Dubline, kde sa najest da ako da, bud je to strava fast food, alebo cinska takeaway, ale zdrave to nie je urcite/nechodim tam/.
Takze nakoniec, domov chodime 2x za rok, takze zasoby sa nosia vzdy, ved iri nemaju ani vlastnu kuchynu.
Ahojte! Pred dvomi rokmi v lete som bola v USA (Colorado). Bolo nam fantasticky, az na tu stravu. Najviac nam chybal nas chlieb, najviac podobny mu bol francuzsky, ale bol akysi bez chuti (ako ked u nas v pekarni zabudnu pridat sol). Horcica bola tiaz otrasna, chvilu mi tiez trvalo, kym som si zvykla na slane maslo. Tvaroh sme nemali sancu zohnat. Nakoniec sme v Denveri nasli cesku restauraciu, kde ponukali europske jedlo (ale najma ceske a slovenske). Majitelia boli mili a poradili nam, kde dostat kupit nas chlieb. Objavili sme aj obchod s rozlicnym tovarom. Mali tam najma ceske a polske vyrobky, no a potom este cosi z Madarska. Slovenske mali len lizatka. Najviac nas potesila Studentska pecat! Ked som prisla domov, u mamy som si hned „objednala“ svieckovu na smotane. Chybali mi aj parene buchty a bryndzova pomazanka.
A ako, co tam porabas? Ja sa uz niekolko mesiacov snazim dostat niekde, kde by som si vyhriala kosti. Take Cagliari by mi bodlo! Ak nahodou poznas nejaku rodinku, co potrebuje au-pairku (ale len priamo v Cagliari), najlepsie dva-tri kusy deti ale len do pat rokov, posli mi mailik ( href=“mailto:suselina381@hotmail.com“>suselina381@hotmail.com). Odporucania mam, aj certifikat z nemciny a dohovorim sa tiez po taliansky. Ozik, kolko stupnov tam mate teraz?
Citam, citam a vidim ze sa musim aj ja pripojit. Musim dat za pravdu vsetkym co tu pisali o abstinencii slaniny, pasteky a klobasky ale mne osobne asi najviac chyba slovenske ovocie, mam na mysli jablka, ribezle, maliny, ceresne……jasne ze vsetko toto sa tu da kupit (mozno az na tie ribezle) ale nechapem preco to tu nepestuju, ved Irske podnebie je ako stvorene na jablka, hrusky a ine europske ovocie. Ked mozu na Islande pestovat banany tak preco nie jablka v Irsku? Tie dovazane veci mi nechutia tak ako nase jablka dopestovane u babky v zahrade. Ozaj pozdravujem vsetkych z okolia Galway
Pre zuzanu zo Slovenska:Iba nedavno som na nete nasla jedinu slov&czech restiku v Denveri co sa vola SOBO (151 S Broadway). Je to to co si spominala? Ak si este pamatas kde boli tie obchody so slovenskymi potravinami tak mi plis napis. Nebyvam v Denveri, ale z casu na cas sa tam zastavim. Tada urcite castejsie ako na Slovensku. VDAKA
Ahojte, zijeme v Irsku uz nieco vyse roka ale ja stale vyvaram a vypekam po slovensky:). Viem si spravit tvaroh, je to velmi jednoduche, tu je recept: cerstve mlieko necham skysnut( mimo chladnicky) a potom ho pomaly zahrievam, potom ked sa mi zda, ze je masa uz dost tuha, precedim cez sitko, necham odkvapkat srvatku a tvaroh je hotovy. Ak je tvaroh prilis tvrdy, zahrievanie bolo prudke, alebo dlhe, ak ma horkastu chut, nechali sme to odstat na skysnutie prilis dlho. To su najcastejsie chyby:) No bryndzu este pripravit neviem, ale co nebolo moze byt. Muku vacsinou pouzivam hladku bez sody, mne sa z toho pecie celkom fajn, parene buchty a knedlu som tu este neskusala, lebo nemam parak, ale aj tak sme ich na Slovensku tak casto nejedli. Horcicu a ocot mame zo Slovenska.
ja som v anglicku a vzdy ked idem domov tak sa nabalim PORIADNYM jedlom,hlavne veci ako pudingy,koreniny,vegetu,horcicu,dokonca som si niesla aj muku lebo tu maju len hladku,hurky,klobasu,sladkosti no proste vsetko.aj ked si chcem nieco varit,nie je to take dobre ako doma z maminho hrnce.a hlavne chleba.tato hnusna anglicka ‚spongia‘ sa neda jest,jedine ako toast.mame vsak stastie,ze aj v malom meste ako je coventry mame polsky obchod,kde sa daju kupit aspon podobne veci tym nasim,aj chleba,kabanos…ale aj tak to nie je take dobre ako to nase.hmmmmm cpo by som dala za knedlu,kapustu maso:)
Ahojte, je to tak :slovenskej stave sa nic nevyrovna. Co by som dala za knedlu a kolace . Aspom si ich vychutnam lepsie ,ked som doma. Nosim si vela veci z domu , dokonca aj udene. Pretoze tu som nenasla nic take. Pre tych co su v grecku, je ten obchod Bohemia. Pred vianocami som bola v centre. pri monasteraky je maso a ryby trh. Cez ulicu nizsie je zelenina. A tam najdete asi 10 polskych, rumunskych a inych obchodov, kde maju vsetko. Teda parky,klobase, kapusta ,uhorky. A dokonca aj ,ako otec hovoril, UTOPENCOV./
tak to mas uplnu pravdu, slovenskej kuchyni sa nic nevyrovna. Kazdy cudzinec sa pyta na slovenske alebo ceskej jedla… A ten gulas poznate ? Bryndzove halusky ? Ta ceska svieckova je vynikajuca. Ja si tiez vsetko nosim z domu, dokonca aj sunku balenu vo vakuu, klobasky, syry, koreniny, keksiky, pudingy, vsetko co vlezie do kufra ( i ked sa obavam, ze mi to na letisku v BA vezmu, v Budapesti tak naposledy robili kontrolu..hmm)
tak to mas uplnu pravdu, slovenskej kuchyni sa nic nevyrovna. Kazdy cudzinec sa pyta na slovenske alebo ceskej jedla… A ten gulas poznate ? Bryndzove halusky ? Ta ceska svieckova je vynikajuca. Ja si tiez vsetko nosim z domu, dokonca aj sunku balenu vo vakuu, klobasky, syry, koreniny, keksiky, pudingy, vsetko co vlezie do kufra ( i ked sa obavam, ze mi to na letisku v BA vezmu, v Budapesti tak naposledy robili kontrolu..hmm)
Suhlasim, ze niet nad slovenske jedlo. I ja, ako ostatni, si nosim vela veci z domu. Horcica, vegeta, slaninka, salama aj sladkosti.
Tu su vsetky sladkosti jedneho druhu. Bud su s karamelom, alebo bez. Az tu som si uvedomila, ze nie je ziaden rozdiel medzi snickers a twix napr. Len v jednom je toho cukru akosi privela 🙂
Aj co sa tyka nasich jogurtov, mame ovela lepsi a vacsi vyber ako Anglicania. Nikdy som si nemyslela, ze mozem byt vegetariankou, ale postupom casu som od ang. masa upustila. Prevazne sa stravujem kurcatami a baraninou, a to uprednostnujem zahranicne vyrobky ako Novy Zealand, Taliansko atd. Bravcove maso mi tu smrdi, vraj je to preto, lebo nekastruju zvierata pred zabitim, ci je to pravda neviem. A k sialenym kravam by som chcela mat este daleko :-). Anglicku hovadzinu som jedla pred 8 rokmi naposledy.
Som rada, ze sa daju kupit polske vyrobky na ang. trhu, ale velmi mi chutna aj talianska a francuzska kuchyna. Z nich som sa naucila milovat zeleninove salaty a iba upevnila lasku k salamam a syrom.
Vseci co v exile nemusite tlacit kosher stravu budte radi. Kosher vo „volnom“ preklade znamena bez chuti. Nastastie sa cas od casu rozmaznam a uvarim si nejaky segedinak, alebo upeciem bravcovinku. Som tu zenaty, ale zena je lava a varit nevie tak som sa naucil ja. Az tu som si plne uvedomil ako dobre si na slovensku papkame.
EXILACKY a EXILACI podme varit!
Musim sa Vam priznat , ze nie som moc dobra kurarka. Ale snazim sa.
Mam pred sebou 1 kg chudeho hovädieho mäsa a neviem co s nim. Raz som ho piekla v rure v prikrytom pekaci. Bolo to dost suche…..
Prosim, pridajte aj zopar zaujimavych receptov z kuracieho a bravcoveho mäsa. Vdaka.
mne sa vzdy prevracaju oci, ked tu belgicania jedia chleba vo vajci s cukrom, a na palacinky si davaju kandizovany sirup, alebo co to je. za cerstvo upeceny chleba zo Slovenska by som dala aj posledne peniaze. a viete co bolo uplne najlepsie? ked chlebik vonal tak krasne, ze som si vzdy po ceste z pekarne, musela kusok otrhnut. no a ak sa talo, tak moja cesta viedla aj do udenin po nejaku tu sunku, ktora skoncila na tom chlebe. robil to aj niekto iny?
mne tu v Irsku velmi chybaju slovenske koreniny,nejake sladkosti a hlavne si tu neviem zviknut na tu samu chemiu a na chleba,zlaty slovensky chlebik.Nasi chlapci si nevedia zviknut ze sa neda kupit hlavne borovicka a fernet.Este ze kazdy mesiac ide niekto s kamaratou domou a kazdy kolko vladze tak prinesie.Kazdy krat ked idem domou tak sa tesim na zlatu slovensku kuchynu.
Tvoja reakcia