ahojte, neviem, co vam robi problem v Holandsku sa da kupit normalne „drzodie“ a buchty s hladkej muky su tiez vynikajuce….:)))
ja som uz par rokov nebola na Slovensko ( a to myslim ani jeden jediny den) a vacsinou sa bez slovenskej stravy pekne zaobidem… ak mam chut nieco si pripravit tak vacsinou sa tam kde som da vsetko potrebne kupit… hlavne v severnej amerike nie je vobec ale vobec problem dostat nieco… Jedine co mi obcas chyba nie je ani tak ta strava per se, ale to ze by to pre mna niekto uvaril.
ja som si najskor tazko zvykala ked som zacinala v anglicku na tie ich poloprodukty ale neskor som objavila ze takmer vsetko sa da kupit co cloveku srdce praje.najskor to bola kysla kapusta a tu som dokonca nasla aj v australii a irsku. v australii maju aj dobre makovniky a orechovniky a aj klobasy v ruskych a polskych obchodoch.
co mi tu v irsku chyba su dobre zavinace a tiez nieco makove ale inac sa tiez da skoro vsetko najst dokonca robim knedlu z irskej muky a drozdia…
ahojte, chystam sa na leto do Anglicka za aupairku. problemom vsak je, ze som vegetarianka a vyznavacka zdraveho papania. myslite, ze to prezijem bez vaznejsej ujmy na zdravi?:) ked si tak citam vase prispevky o fastfoodoch, polotovaroch a vsetkej tej chemii v potravinach, normalne rozmyslam, ze radsej zostanem doma…
neboj, nejak bude, tiez som bola au-pair, mala tri rodiny a vsetky boli vegetarianske, ako ja, jedna doslova az „maniak“ na zdravu stravu, len celozrnne potraviny, ak som nieco varila, tak aj muku som si musela vzdy zomliet na mlynceku, bolo to sice v nemcku, ale neboj, nahoda je blbec. oni tak ti zapadniari vseobecne ani prednost masu nedavaju, ide im o to, aby to bolo rychle a nasytilo. v najhorsom prezijes na ovoci a celozrnnom chlebe, nakoniec, polotovar je aj mrazena zelenina a ryba, pritom bez chemickych prisad, dokonca sa tvrdi, ze hygienicky a vitaminovo plnsia, ako cerstva strava, hodis len na panvicu a mas.
V Anglicku budes mat vazny problem s chlebom! Priprav sa na tostove umeliny. Anglicke rodiny nemaju moc pestre a zdrave starvovacie navyky. Aj ked samozrejme sa da zohnmat v niektorych obchodoch „normalny“ chlieb (ale stale ani trochu podobny nasmu) zatial som sa s tym u ziadnej rodiny nestretla. A rovnake skusenosti maju aj ine baby. Sendvice a hranolky, fish&chips, chiken&chips (vsetko vysmazane) su na dennom poriadku. Potom este nejake tie cestoviny obmienaju s roznymi omackami zo sacku. Na ranajky pancakes alebo ceralie ale povedala by som daleko od zdravej stravy lebo su plne cokolady, cukru, tiez smazene aby boli crunchy. Skus sa hned na zaciatku s nimi dohodnut na strave. Poznam rozne skusenosti v tomto ohlade. Aj take, ze baba vyslovene hladovala lebo podla nazoru domecej jedla vela. Ale vacsinou sa da doshodnut. Ak ti odmietnu oni kupovat stravu aka ti vyhovuje tak vzdy mas moznost robit to sama ale uz za vlastne peniaze.
Ale ako tu uz niekto povedal, nahoda je svina a mozes mat v tomto ohlade stastie! Aj tak ides len na leto a tak ti to velmi na zdravi neublizi.
Hm,
momentalne to najnovsie robim tak, ze pri navsteve SR si jednoducho kupujem napr. vanilkove venceky od Oetkera – teda v prasku. Skrati sa mi nielen cas pripravy ale aj nenapeciem a nenavarim vsetkeho neurekom – kedze sme pomensia rodinka… A donesiem si toho aj viac teda viac druhov kolacikov alebo inych jedal. :-)))))
Este raz pre Sylviu,
co sa tyka tresky, mala by som pre teba jednoduchy recept na falosnu, chuti skutocne vyborne, skoro na nerozpoznanie. Takze:
1 konzerva sardiniek v oleji, 2 mrkvy, 2 1/2 lyzice horcice, 4 vajcia na tvrdo, 2 cibule, 3 kysle uhorky, 1 majolka (majoneza), korenie, vegeta, sol, trocha octu:
Sardinky roztlacime, cibulu a uhorky nadrobno pokrajame, ostatne na jemno postruhame. Dobre premiesame a dame vychladit.
Tip: Cez noc odlezana chuti lepsie ako hned po urobeni.Cim dlhsie stoji v chladnicke, tym je chutnejsia (samozrejme, ze ma tiez urcitu zarucnu dobu!!!! :-)).
Kati
A este jeden!
Co sa tyka bryndzy, tiez mi strasne chyba, hlavne majovka, ale uplnou nahodou som na zapekane nudle hodila zvysok fetty a div sa svete, bryndza bola na svete. Takze si ju vyrabam, hlavne na pomazanku roztavenim fetty v troske mlieka a vymiesam ju potom klasicky s maslom, cibulkou a troskou prask. papriky (tu si nosim ale zo Slovenska, lebo tu taku nadhernu cervenu a aj chutnu nedostat).
Co je hlupe, ze nedostat klasicku polohrubu muku, muky maju sproste cisla, v ktorych sa nevyzna ani diva svina a ked clovek kupi taku, ktora by mala byt polohruba, aspon podla popisu, nikdy to nie je taka ako ju poznam zo Slovenska. Ale peciem z hladkej a dokonca i halusky a podobne veci co sa robia s polohrubej, sa mi daria. Clovek sa musi nejako vynajst a myslim, ze v susednych krajinach nasho mileho Slovenska je to jednoduchsie ako by si clovek predstavoval (horsie je Anglicko, tomu verim, podla toho co sa o anglickej kuchyni rozsiruje). Amerika ma vyhodu, ze ked clovek hlada, najde obchody so slovenskymi potravinami, dokonca restauracie. V Nemecku som za tie dlhe roky, co tu som, neobjavila ani jeden specialny obchod. Obcas maju v Reale a pod. slovenske pivo, prip. ceske buchty ci knedlu (mimochodom robim vsetko sama a moj drahy je uplny nadsenec nasej kuchyne), ale to je aj vsetko. Rada by som taky obchod otvorila, keby clovek vedel, ze to bude mat aspon nejaky uspech. Co sa tresky tyka, zo spasu som sa u Palke-Fisch opytala na nu a predavacke skoro vypadli oci, ze to kde take robia. Tak som jej povedala a aj ju utvrdila, ze je to vynikajuce, ale odpovedou mi bolo: „to by sme asi nepredali, ludia to nepoznaju“. Skoda. Robim si ju sama, existuju rozne recepty a tak, ked necestujem na Slovensko (odkial si kazdykrat za litrovy kyblik donesiem) mam kazdykrat, ked sa mi zachce. Takze hor sa na kreativitu!!!!
Zijem v Prahe 4 roky. Chybal mi tu, okrem dalsich druhov dobrych slovenskych potravin, klasicky tvaroh. Tie ceske sa vacsinou nedaju pouzit k chutnej priprave urcitych jedal. Az nedavno som objavil jeden, vyrabany v Cechach, ktory je taky isty, ako na Slovensku. Menuje sa Olesnicky tvaroh, baleny v priehladnom igelite trojuholnikoveho tvaru, ma 220 gramov a dostat ho jedine v Bille.
CAUTE.UZ SOM MESIAC V BELGICKU A TO JE TENTO ROK ASI POSLEDNY MOJ DLHODOBEJSI POBYT.A VZDY UZ PO TYZDNI MI CYBA NORMALNA STRAVA. MAM RAD SYRY . AJ SUNKU AJ VAJICKA ALE TA TUNAJSIA UPRAVA JE DOSLOVA KATASTROFA. KAZDY DEN VOLAM DOMOV. CO MAJU NA OBED A UMIERAM ZA KOPROVOU OMACKOU.NORMALNYM REZNOM ALEBO MAKOVYMI SLIZAMI………………ATD
CAUTE.UZ SOM MESIAC V BELGICKU A TO JE TENTO ROK ASI POSLEDNY MOJ DLHODOBEJSI POBYT.A VZDY UZ PO TYZDNI MI CYBA NORMALNA STRAVA. MAM RAD SYRY . AJ SUNKU AJ VAJICKA ALE TA TUNAJSIA UPRAVA JE DOSLOVA KATASTROFA. KAZDY DEN VOLAM DOMOV. CO MAJU NA OBED A UMIERAM ZA KOPROVOU OMACKOU.NORMALNYM REZNOM ALEBO MAKOVYMI SLIZAMI………………ATD
kati, kde v nemecku zijes?o niecom podobnom snivam aj ja, len keby som vedela, kolko slovace je tu blizko mna. byvym niekde medzi stuttgartom, reutlingenom, esslingenom a tak, proste vsade na skok,nerozmyslam sice priamo o obchode, skor o kaviarni s dopnkovym predajom, tlac a nejake vyrobky.ak by si bola blizko, mohli by sme sa do toho pustit spolocne, niekedy na buduci rok, teraz som na materskej, mam takmer dvojmesacnu dceru.
Ahoj Janka,
je mi to strasne luto, ale byvam od teba zopar stoviek kilometrov na sever. V Braunschweigu, 60km juhovychodne od Hannoveru. Velmi rada by som sa stretla, ale tam dolu pri Stuttgarte byvam dost zriedka. Mame tam rodinu (manzelova teta zije v Heilbronne).
S tou tlacou je to trosku tazsie. Kedysi som bola v Mnichove a slovenske noviny som tam nenasla, akurat kopec ceskych. Ale ak ta zaujimaju spravy, je celkom dobra stranka class=“postlink“ href=“http://www.zoznam.sk“>www.zoznam.sk. Ja sa tam vzdy docitam cele dianie na Slovensku.
A to, ze som v relativne malom meste (ca.250 tis.obyvatelov) nemam ani sajnu, ci existuju slovenske vyrobky v nejakom obchodiku. Je problem, ze Slovensko sa nepredava tak ako Cesko. Ale zopar potravin sa da najst vo Walmarkte, v Reale (byva niekedy dostat zlateho bazanta; aj vegetu a obcas i knedlu), alebo po najnovsom v Minimale (slov.spargla). Ja sa snazim ale vsetko robit sama. Moj muz sa olizuje az za usami ked spravim segedinsky alebo svieckovu s knedlou. Na Vianoce pravidelne robim jeden den slovensky, kapustnicu a vysmazaneho sumca so zemiackovym salatom (tiez po domacky urobenym). Na Silvestra ked niekde ideme a donesiem zemiakovy salat, tak sa ludia trhaju (ten je vzdy prvy prec 🙂 ). To same s vianocnymi kolackami (kokosove pusinky su na roztrhanie, hihi).
Take podnikanie so slovenskou kuchynou mi beha uz dlhsie po rozume, ale sama s takym niecim zacinat, kedze nemam o takom comsi ani sajnu, nemam odvahu. Kolkokrat rozmyslam, ked sa tulam ulicami okolo vsetkych tych „fress-budiek“, ako by asi ludia prijali tak nase zemiakove placky plnene mäskom (tu su zvykom placky namiesto s korenim a cesnakom len s postruhanou cibulou a k tomu jablcny pretlak, brrr) alebo kapustnica, palacinky, buchty, langose ci lokse alebo specialita bryndzove halusky,hmm. Myslim, ze by to malo urcite celkom dobry uspech, keby to Nemci objavili. Skoda, ze sme tak daleko od seba. 🙁
Kvoli muzovi odtialto nemozem odist, pretoze je zamestnany u VW a aspon mame isty prijem (s robotou u mna je to dost tazke, clovek nema tusim ani najmensiu sancu, pretoze co tu je tolko Rusov a Poliakov, kazia len dobre meno vsetkym, co pochadzaju co i len kilometer vychodne od Berlina). Aj ked by to bolo pre mna vyhodne odist trochu juznejsie, pretoze odkedy som tu mam len zdravotne potiaze, ktore som predtym nepoznala ani len z rozpravania. Ale co uz!?
Mozme si aspon dopisovat. To by ma ohromne potesilo.
Na zaklade tychto stranok uz som prednedavnom ziskala jednu kamaratku, ktora sa mi ozvala. Po kratkej vymene telefonov sme dokonca zistili, ze byvame asi tak tri-styri ulice od seba.
(Ahoj Linda, ak to budes citat,hihihi)
Uplne idealne. Mame tu zevraj aj nejake stretavky slovace a cechov, ale kym sa jej podarilo zistit, ze kde, odisiel jej zdroj, ktory by nam dal presnu adresu. Takze nam nezostavanic ine, len dalej patrat. Problem je, ze tu nie je ziadny urad (aspon neviem ktory), kde by sa to dalo zistit. V Mnichove to bolo omnoho jednoduchsie (stacilo zavolat na slovenske velvyslanectvo).
Jaj, vecna skoda, ze si tak daleko, pretoze taku odvaznu dusu by som tu potrebovala. Velmi rada by som tiez zacala takto podnikat, nech mam tiez nejaku tu zivotnu napln. Ver mi, ze by som sa do toho vrhla celym srdcom, to by ma urcite bavilo. Preco je ten svet taky velky??!!! 🙂
Ak sa ti aj tak chce, mozes sa mi kludne ozvat: moja adresa je: href=“mailto:GAK@zmail.sk“>GAK@zmail.sk alebo href=“mailto:kjk.99@t-online.de“>kjk.99@t-online.de
zatial sa maj krasne
Kacka
Tvoja reakcia