Tia, priznam sa, mam taky pocit, ze nielen ta tema, ale ani ja(!) na toto forum akosi nepatrime. Tak som pomaly, ale isto zacal od svojho zameru (diskusia tej knizky) upustat. No ale slubil som, a sudiac z tvojho prispevku, ze nejaky zaujem este predsa len existuje, tak budiz.
Knizka je stale pozicana a ma byt vratena najneskor 13. decembra. Po tvojom prispevku som volal do kniznice a Crystal (slecna z „reference desk“) sa ma o.i. pytala ci mi ju ma odlozit ked bude vratena. Tak som povedal O.K. Je to doslova zbierka pribehov ci udalosti z bezneho zivota, na ktorych autor ilustruje svoju pointu.
Predtym nez tu knizku budem mat po ruke, par slov k jej obsahu:
Tato nova knizka skuma co sa stane ked dve ludske bytosti komunikuju (akokolvek, nie len verbalne!), ponukajuc vedecky podklad toho co vacsina ludi vie aspon podvedome:
Nase vzajomne interakcie ovplyvnuju nase zdravie!
Autor sa sustreduje na aktivity prebiehajuce v nasich mysliach ked na seba reagujeme. Ked dvaja ludia citia „spojenie“, je to tym ze ich fyziologie su vzajomne koordinujuce sa, ich mozgy su do seba „zapadnute“.
„Mame schopnost chytit emocie od inych ludi, tak ako lahko ako od nich chytame chripku. Dosledky izolacie, neustaleho *spolocenskeho stresu* nam mozu skratit zivot“ pise autor. „Nase reakcie na inych, a inych na nas, maju dalekosiahly biologicky dosah, posielajuci armadu hormonov regulujucich doslova vsetko – pocnuc nasimi srdcami a konciac imunnymi systemami, stavajuc dobry (medziludsky) vztah do ulohy vitaminov, zly vztah do ulohy jedov.“
Autor sa obava, ze ako vedy zacinaju odhalovat dolezitost medziudskych vztahov, technologicky pokrok nas, naopak, zatlaca do izolacie. „Je paradoxne, ze dnes je lahsie dostat sa do kontaktu s viacerymi ludmi nez v minulosti, napriek tomu, tie kontakty su daleko plytkejsie“ hovori autor, ktory tento jav oznacuje „zmrzacujuce odpojenie“ ktore umoznuje ludom navigovat ich kazdodenne zivoty pomocou sluchatiek a pocitacov (PC)…
Vyssie uvedene je taky vycuc z recenzie ci prologu, ktory som sa snazil co najzrozumitelnejsie prelozit. Neviem do akej miery sa mi to podarilo. Taktiez, stale neviem, ci toto je vobec nieco co chcu ludia na tomto fore citat… Teda okrem Tii a Tiny.
Ak ano, tak by som sa potom viac sustredil na niektore z tych mnohych pribehov / zivotnych situacii, na ktorych autor demonstruje svoje zavery.
Taktiez, mozem ponuknut (na konci serie) nieco ako svoj vlastny postreh, kedze som na moje prekvapenie tento moj „postreh“ nevidel v ziadnej recenzii ci komentari na tuto knizku artikulovany.
Ak tato tema vsak citatelom pripada viac ako nuda nez nieco citatelne, tak v kazdom pripade chcem o tom pocut. Nerad by som pisal do vetra… 😉
Ahoj Emigrant,
pocuj, ako to myslis, ze na toto forum nepatris??? Mozno by si mohol tento postreh napisat aj dopredu;-) Pocuj, ale skoro som sa urazila – to iba kvoli Tii a mne sa to neoplati pisat? ;-)))) Mozno by ani ostatni neboli proti, ved urcite sa to da lahko preskocit, ked by to bolo pre dakoho nezaujimave. Mna to zaujima z toho hladiska, ze som este cosi podobne nepocula. No je iste, ze psychika je vyznamnym sposobom s telom fyzickym prepojena a nazvajom sa iste ovplyvnuju..
Tina
nuz je to tazke,lebo Taliansko je naozaj nadherna krajina,co sa tyka prirody,hist. a umel.pamiatok.Ludia su mozno aj prefikani(ale to su vlastne vsade).Jasne,ze v zahranici taliani maju svoju“super“ reputaciu.Na Slovensku sa dakedy hovorili,ze su velmi spinavi,ale to nie je vobec pravda naopak talianske gazdinky zamestnavaju na cistenie a upratovanie bytu najviac casu na celom svete.A romanticka krajina? nuz to zalezi v akej situacii sa ocitnes,urcite ti muzi vedia ako na zeny,mozno je to trochu staromodne,ale funguje to.Davaju velky vyznam na rodinu a stare zvyky.Je to aj dobre,naco sa ponahlat rychlo do predu ako v inych statoch?Myslim,ze je to podobne aj v Spanielsku,Portugalsku a Grecku.Tie juzanske krajiny su velmi sebe podobne na mentalitu atd.
Tina, Monca, Simona,
co porabate v tento prijemny sychravy vecer?
Ja som si s muzom odskocila do roboty na pocitac, nakolko ten nas nie a nie pisat pismenka a ani podkladanie, ani alobal nepomahaju. Este skor pomohol ten teply dotyk mojej lavej ruky, no s cim to suviselo, to fakt neviem. Pre mna je to vsak stale zahada.
Vcera som zacala piect uz nejake vianocne kolace, avsak, na moje velke sklamanie vobec nemali taku dobru chut ako na Sk. Neviem tu najst take dobre ingrediencie. Pred tym som si vela veci priniesla so sebou, asi sa k tomu opat vratim. Nie je nad to otvorit si nas dobry vonavy vanilkovy cukor alebo upiect super makovu strudlu zo slov.listkoveho cesta!
A tiez tu neviem kupovat maso. Nema taku dobru chut ako sme zvyknuti z domu. Na Velku noc sa mi stalo, ze som kupila obrovsky kus bravcoveho na pecenie a po hodine pecenia som vybrala plech a kde nic- tu nic! Normalne max.7 cm3 ! Ale to nebolo zhorate, chceli sme to aj jest, ale nedalo sa. Poputovalo via…
Potom mi tu poradili kupovat maso na biofarmach al. v obchodoch na to urcenych. Tak som sa vybrala do mesta, pytala som si sliepku na slepaciu polievku. tak sa na mna divne zahladeli, ze to, na co im prstom ukazujem je kura. Ok, o tom potom, ci je to gallina alebo nie. Zaplatila som za to 20 euro! Doma som to vybalila, ze si konecne pochutname na super slepacej polievke,- podla mna to bola sliepka, aj sa tak dlho varila. Ale vobec ta polievka tak nerozvoniavala a ani jedno mastne oko sa tam nevytvorilo! A maso bolo tvrde stale. Tak uz im kaslem aj na ich biofarmy!
Monca, Simona, poradte mi prosim, ako a kde nakupujes maso vy? A aky tuk na pecenie pouzivate?
Sisa,
ano, tu je to bezpecnejsie. Vraj konkretne v nasom meste a okoli nie je ziadna al.len min.kriminalita v porovnani s inymi castami a tiez Mi. Napr.tu si ludia bezne nechavaju v aute doklady, tasky, notbook a nic.
Ale muz ma aj strasi takymi prihodami, vraj sa tu v Tal.bezne stava, ze pocas noci sa vlupu do domu a okradnu celu rodinu al.prepadnu aj ked ludia dnu spia. Vsimla som si, ze skoro vsetky rodinne domy maju mreze na oknach a vraj je to z tohoto titulu. Kriminalita priamo umerne rastie s poctom novych pristahovalcov a najma Albancov.
A doprava tiez, tu Ti zastavia aj ked nie si na prechode. Ked ides peso tiez pokrikuju a niekedy vytrubuju ale urcite nie tolko kolko dole na juhu. A vidis, ja som rozhadzana aj z tohto „mala“. Zacinam si uvedomovat, ze ja som na tom este dobre a najvyssi cas prestat sa stazovat na tieto malichernosti. To co prezivas Ty a tiez na co si museli zvyknut baby dole je fakt daleko vaznejsie ako moje sproste problemy ci kupit bio sliepku al.nie. A pritom tu si nikto nedovoli ponukat mi peniaze ze ci s nim „idem“, pretoze som zo Slovenska. Tu ma ako Slovenku celkom respektuju. K Rusom sa chovaju odporne drzo.
Zo zaciatku som mala len problemy, ked som si chcela nieco kupit na jedenie v bare atd, bala som sa pytat si to po taliansky a ked videli ze som cudzinka, tak mi zvycajne nauctovali daleko viac. No, su to jednoznacne velmi podnikave typy, ti Taliani. To im nikto nevezme. Ked sa mi to stalo uz asi 8x, tak mi doslo, ze ich neprerobim, ja musim prestat rozpravat po anglicky a snazila som sa pouzivat len Tal. Ja som sa totiz Tal. zacala ucit len pred necelym rokom. Stale sme s manz.komunikovali anglicky.
Ak by ste mohli odist do Florencie, nevahaj, je to nielen krasne mesto, ale daleko viac kulturnejsie ako Neapol a pod. Dole je krasne na dovolenku, ale pre normalny zivot na zblaznenie. Vacsinou az po par mesiacoch si clovek zacne uvedomovat tie obrovske rozdiely. Hlavne pri kazdodennych malickostiach a vybavovani beznych veci.
Manzel mi hovoril zazitky, ked im do nemocnice prisli na staz nejaki lekari z juhu. Ti mali problem sa dostavit na cas s odvovodnenim, ze u nich sa zacina den okolo obeda a konci poobede. A o tretej ich uz nebolo. Pre nich- non problema!
K
Tina, Monca, Simona,
co porabate v tento prijemny sychravy vecer?
Ja som si s muzom odskocila do roboty na pocitac, nakolko ten nas nie a nie pisat pismenka a ani podkladanie, ani alobal nepomahaju. Este skor pomohol ten teply dotyk mojej lavej ruky, no s cim to suviselo, to fakt neviem. Pre mna je to vsak stale zahada.
Vcera som zacala piect uz nejake vianocne kolace, avsak, na moje velke sklamanie vobec nemali taku dobru chut ako na Sk. Neviem tu najst take dobre ingrediencie. Pred tym som si vela veci priniesla so sebou, asi sa k tomu opat vratim. Nie je nad to otvorit si nas dobry vonavy vanilkovy cukor alebo upiect super makovu strudlu zo slov.listkoveho cesta!
A tiez tu neviem kupovat maso. Nema taku dobru chut ako sme zvyknuti z domu. Na Velku noc sa mi stalo, ze som kupila obrovsky kus bravcoveho na pecenie a po hodine pecenia som vybrala plech a kde nic- tu nic! Normalne max.7 cm3 ! Ale to nebolo zhorate, chceli sme to aj jest, ale nedalo sa. Poputovalo via…
Potom mi tu poradili kupovat maso na biofarmach al. v obchodoch na to urcenych. Tak som sa vybrala do mesta, pytala som si sliepku na slepaciu polievku. tak sa na mna divne zahladeli, ze to, na co im prstom ukazujem je kura. Ok, o tom potom, ci je to gallina alebo nie. Zaplatila som za to 20 euro! Doma som to vybalila, ze si konecne pochutname na super slepacej polievke,- podla mna to bola sliepka, aj sa tak dlho varila. Ale vobec ta polievka tak nerozvoniavala a ani jedno mastne oko sa tam nevytvorilo! A maso bolo tvrde stale. Tak uz im kaslem aj na ich biofarmy!
Monca, Simona, poradte mi prosim, ako a kde nakupujes maso vy? A aky tuk na pecenie pouzivate?
Sisa,
ano, tu je to bezpecnejsie. Vraj konkretne v nasom meste a okoli nie je ziadna al.len min.kriminalita v porovnani s inymi castami a tiez Mi. Napr.tu si ludia bezne nechavaju v aute doklady, tasky, notbook a nic.
Ale muz ma aj strasi takymi prihodami, vraj sa tu v Tal.bezne stava, ze pocas noci sa vlupu do domu a okradnu celu rodinu al.prepadnu aj ked ludia dnu spia. Vsimla som si, ze skoro vsetky rodinne domy maju mreze na oknach a vraj je to z tohoto titulu. Kriminalita priamo umerne rastie s poctom novych pristahovalcov a najma Albancov.
A doprava tiez, tu Ti zastavia aj ked nie si na prechode. Ked ides peso tiez pokrikuju a niekedy vytrubuju ale urcite nie tolko kolko dole na juhu. A vidis, ja som rozhadzana aj z tohto „mala“. Zacinam si uvedomovat, ze ja som na tom este dobre a najvyssi cas prestat sa stazovat na tieto malichernosti. To co prezivas Ty a tiez na co si museli zvyknut baby dole je fakt daleko vaznejsie ako moje sproste problemy ci kupit bio sliepku al.nie. A pritom tu si nikto nedovoli ponukat mi peniaze ze ci s nim „idem“, pretoze som zo Slovenska. Tu ma ako Slovenku celkom respektuju. K Rusom sa chovaju odporne drzo.
Zo zaciatku som mala len problemy, ked som si chcela nieco kupit na jedenie v bare atd, bala som sa pytat si to po taliansky a ked videli ze som cudzinka, tak mi zvycajne nauctovali daleko viac. No, su to jednoznacne velmi podnikave typy, ti Taliani. To im nikto nevezme. Ked sa mi to stalo uz asi 8x, tak mi doslo, ze ich neprerobim, ja musim prestat rozpravat po anglicky a snazila som sa pouzivat len Tal. Ja som sa totiz Tal. zacala ucit len pred necelym rokom. Stale sme s manz.komunikovali anglicky.
Ak by ste mohli odist do Florencie, nevahaj, je to nielen krasne mesto, ale daleko viac kulturnejsie ako Neapol a pod. Dole je krasne na dovolenku, ale pre normalny zivot na zblaznenie. Vacsinou az po par mesiacoch si clovek zacne uvedomovat tie obrovske rozdiely. Hlavne pri kazdodennych malickostiach a vybavovani beznych veci.
Manzel mi hovoril zazitky, ked im do nemocnice prisli na staz nejaki lekari z juhu. Ti mali problem sa dostavit na cas s odvovodnenim, ze u nich sa zacina den okolo obeda a konci poobede. A o tretej ich uz nebolo. Pre nich- non problema!
K
Tina a monca, myslel som to, akoze nepatrim do tejto diskusie (Mate problem sa v cudzine udomacnit?), kedze v poslednom case je to tu zamerane na problemy ci vymenu praktickych skusenosti mladych zien v zahranici, hlavne v EU. Zatiahnutim sem temu tej knizky sa mi zdalo, ze sa odklanam od zalezitosti, ktore sa tu bezne diskutuju, viac nez by som mal.
Mimochodom, monca, opat pekne slova od teba.
Je pravda, ze ak by tato tema nemala pritahovat vela ludi, tak to stale neznamena, aby sa nedebatovala. Ako Tia pise, kto to nechce citat, nemusi.
Vychadzam z toho, ze pre ludi zijucich mimo krajinu svojho povodu (co sme tu na fore skoro vsetci) by tato tema mala davat urcity zmysel, kedze jednou z autorovych point je aj izolacia jednotlivca od spolocnosti, co je jav, s ktorym sa vacsina z nas (vystahovalcov) stretava.
V tej knizke je sice rec o izolacii, ktora zabranuje plnohodnotnemu osobnemu styku medzi ludmi v dosledku mobilov, televizie, sluchatok na usiach, pocitacov atd., avsak to nic nemeni na skutocnosti, ze izolacia je nezanedbatelny faktor i v zivote cudzincov/pristahovalcov, ktori jej musia celit i z dalsieho nezanedbatelneho dovodu, ktorym su kulturne rozdiely ci rozdielnost v pohlade na okolity svet medzi domorodcami a pristahovalcami. Ako vieme, tieto rozdiely su niekedy tak markantne, ze vacsina cudzincov nikdy nevylucuje moznost pripadneho navratu do krajiny svojho povodu napriek tomu, ze taky navrat by sebou niesol zas ine obete/odriekanie. Ved to pozname…
Dalsou a asi hlavnou pointou v tej knizke je charakter medziludskych vztahov a ich dolezity dopad na pohodu/depresiu tych, ktori su sucastou tychto vztahov. Toto je nieco co (myslim si) vyzaduje priblizenie tych zivych prikladov a ich analyzu v tej knizke. Takze k tomu neskor.
Tina, pises, aby som necakal a uviedol svoj postreh uz teraz.
Zacal som o tom pisat, ale uvedomil som si, ze to stavia tuto temu tak trocha hore nohami. Moja poznamka sa tyka jedneho z poznatkov, ku ktoremu autor dospel po svojich analyzach, teda niekde v zaverecnych kapitolach. Tento jeho poznatok, ktory je podla mojho nazoru kardinalneho vyznamu, zostal v recenziach/komentaroch neosloveny, alebo aspon nie v zmysle, v akom ho ja hodlam oslovit.
Kedze ten autorov poznatok je vlastne urcitou generalizaciou, zda sa mi, ze by bolo predcasne ist k tomuto bodu uz teraz, pred uvedenim jeho niektorych studii (tych konkretnych prikladov niektorych medziosobnych ludskych vztahov a ich analyzu), pretoze bez ich uvedenia by autorov zaver mohol vyvolat urcity skepticizmus, v dosledku coho by sa aj moja poznamka potom asi javila podobne. Takze, uvediem ju ked sa dostaneme do urciteho stadia v tejto teme.
uz ani neviem, ktora z vas sa to pytala na ten krem do praliniek..proste pralinkove formicky vytriet bielou cokoladou, schladit, vlozit lieskovec a karamel sa robi rovnako ako na grilazove rezy, len o trosicku redsii, v nemecku nie vzdy dostanem sladene salko, tak uvarim normalny karamel a zalejem ho kondenzovanym mliekom, okamih prevriet, stiahnut z platne, a miesat a vlievat na oriesky, pralinky musia byt na lade, aby sa cokolada neroztopila a davat pozor, aby karamel privelmi nezhustol..pravidlo tam neexistuje, len cit..a po vychladnuti ich este prikryt bielou cokoladou…
inac mala som celkom fajn vikend, vcera som bola na katarinskej zabave v stuttgarte,mala som upiect kolac, tak som piekla babovku, okrem toho ze bola kriva, tak po ochutnani som zistila, ze som tam nedala ani gram cukru…tak babovka ostala doma..
no samo asi mas pravdu toto je taka nasa poradna psychologicka…………..to je tak akoby nas zeny vypustili z nejakeho ostrova do mesta po roku..
niekedy to tu vsetko ani nestiham citat.tia co ako sa dari???????? a tebe tina tiez?????ALE AJ OSTATNYM::::moja mala posledny mesiac akosi zle papa…..rano nechce ani chleba.s kazdeho len trosku.no neviem,uz mi to aj robi strach.cukrikov by sa ale napapala dost
Samo
To vies, my baby musime neprestajne komunikovat;-))
Barbora:
Stravovacie okienko;-)) No podla mna je to normalne, ked dieta dakedy papa menej, su take obdobia, ako to mozem pozorovat na mojich;-)) Avsak ak papa menej, sladkosti by som jej radsej nedavala, lebo bude jej chutit este menej;-)) To keby si videla, kolko jedava moja dcerka, to je skor na zasmiatie;-)) Sice sa do vsetkeho pusti s velkou chutou, avsak to mnozstvo co zje – no zjavne jej nic nechyba;-)) A syn – ten by tiez jedol sladkosti do nemoty, akurat ze mu davam len malo a po jedle – zato normalne jedlo ako co.. Kolko presne ma Tvoja dcerka?
Jana Goegl
Diky za tip, no, asi by som to mohla skusit s tym karamelo, hoci veru neviem, jak to dopadne;-))) Vsak na dakej troske to vyskusam;-)) Este ma napadlo, ze k tomu lieskovcu by siel aj nugetovy krem (teda zmiesat s dacim ten nugat, co predavaju na varenie). Ake pouzivas formicky na pralinky – z alobalu alebo papierove? Drzi na tom cokolada, ked sa to vytiera? ja som minule do palaciniek nedala ziadne vajce – a velmi som sa cudovala, co sa mi tak lepia a trhaju;-))) Asi pri poslednej mi to doslo, neskoro;-)))
Monca:
kukni na strane 77 pise Jana Goegl recepty na pralinky – vyzera to velice chutne a nie moc zlozito. Co sa chystas piect na Vianoce?
Kate:
Co si piekla? A co sa este chystas? Ja som myslela, ze dnes uz zacnem, ale dako sme tu mali chaos.. Uz som piekla polovicnu davku pernikov, skusala som novy recept od kamosky, dopadlo to tak, ze sme vsetky zjedli asi za 2 dni. Skus vanilkovy cukor od Dr. Oetker, neviem, ci to tam mate v Taliansku, ale tu v Nemecku je myslim celkom OK. Tu je skor problem s mukou, hruba a polohruba neexistuje, niektore kolace pototm dopadnu uplne inak… Uz som si zvykla. Moj muz tak ci tak nic z muky nemoze, cize i tak musim vsakovak improvizovat.. k scanneru som sa este nedostala, prepac..
Bobek:
No musim len zdielat Tvoj nazor, vidim to podobne…
Samo
To vies, my baby musime neprestajne komunikovat;-))
Barbora:
Stravovacie okienko;-)) No podla mna je to normalne, ked dieta dakedy papa menej, su take obdobia, ako to mozem pozorovat na mojich;-)) Avsak ak papa menej, sladkosti by som jej radsej nedavala, lebo bude jej chutit este menej;-)) To keby si videla, kolko jedava moja dcerka, to je skor na zasmiatie;-)) Sice sa do vsetkeho pusti s velkou chutou, avsak to mnozstvo co zje – no zjavne jej nic nechyba;-)) A syn – ten by tiez jedol sladkosti do nemoty, akurat ze mu davam len malo a po jedle – zato normalne jedlo ako co.. Kolko presne ma Tvoja dcerka?
Jana Goegl
Diky za tip, no, asi by som to mohla skusit s tym karamelo, hoci veru neviem, jak to dopadne;-))) Vsak na dakej troske to vyskusam;-)) Este ma napadlo, ze k tomu lieskovcu by siel aj nugetovy krem (teda zmiesat s dacim ten nugat, co predavaju na varenie). Ake pouzivas formicky na pralinky – z alobalu alebo papierove? Drzi na tom cokolada, ked sa to vytiera? ja som minule do palaciniek nedala ziadne vajce – a velmi som sa cudovala, co sa mi tak lepia a trhaju;-))) Asi pri poslednej mi to doslo, neskoro;-)))
Monca:
kukni na strane 77 pise Jana Goegl recepty na pralinky – vyzera to velice chutne a nie moc zlozito. Co sa chystas piect na Vianoce?
Kate:
Co si piekla? A co sa este chystas? Ja som myslela, ze dnes uz zacnem, ale dako sme tu mali chaos.. Uz som piekla polovicnu davku pernikov, skusala som novy recept od kamosky, dopadlo to tak, ze sme vsetky zjedli asi za 2 dni. Skus vanilkovy cukor od Dr. Oetker, neviem, ci to tam mate v Taliansku, ale tu v Nemecku je myslim celkom OK. Tu je skor problem s mukou, hruba a polohruba neexistuje, niektore kolace pototm dopadnu uplne inak… Uz som si zvykla. Moj muz tak ci tak nic z muky nemoze, cize i tak musim vsakovak improvizovat.. k scanneru som sa este nedostala, prepac..
Bobek:
No musim len zdielat Tvoj nazor, vidim to podobne…
Emigrant
Asi fakt nemozes prezradit vraha hned na zaciatku;-))) No, o izolacii vieme svoje. Akurat u mna prave tie prostriedky (telefon, email) umoznuju aspon NEjake spojenie!!! Nuz, ja som bola vzdy zvyknuta zit skutocne v rozmanitych a pocetnych priatelskych vztahoch, izolacia ma ubija – a zabija;-)) Dnes sme mali v skolke taku omsu (alebo sa to vola bohosluzba u evanjelikov?), spojenu aj s naslednym programom pre deti- mohli si vselico vyrabat, svietniky atd., bolo tam spolocne jedlo, celkove velmi prijemna atmoska a tak. Aj ludia fakt mili, jedna mamina napr. je mimoriadne priatelska, uz viac krat sa mi stalo, ze ma oslovila a dala sa so mnou do reci (inac zvacsa myslim, ja sa s dakym pustim do reci a snazim sa dako kontakty rozvijat;-))) No je to skutocne skor vynimocne.. Hoci mozno aj obecne sa da povedat, ze ludia si akosi privykli na izolaciu.. Naucili sa tak zit. Na vlastnu skodu i skodu celeho ludstva. Nuz ja sa tomu podriadit nehodlam. Avsak vidim to trocha aj na jednej kamaratke, co tu mam – tiez si uz akosi zvykla byt sama, mozno je taky typ – a niekedy si pripadam, ze sa stretneme, akurat ked jej vyjde cas.. Je to hlupy pocit v kazdom pripade, sama neviem, co si mysliet. Ja som dako zvyknuta na ine fungovanie v priatelskych vztahoch.
Ach Emigrant
A co tak zalozit novu temu? o tom si este nerozmyslal?
Tam moze chodit kto chce a koho to zaujima. Mna osobne to zaujima, lebo som velmi izolovana. Takze budem kratsie zit alebo co? tak som to pochopila. Tak von s tym a nenapinaj nas uz.
Tia,
S tou novou temou to je od teba dobry navrh. Ano, toto forum nech zostane tou „poradnou“ zenskych zalezitosti ako to Samo nazval a temy, ktore sem jednoducho nezapadaju by mali mat miesto niekde inde. Prenesiem temu tej knizky do inej diskusnej kategorie, konkretne do Hyde Parku, kedze ten je urceny na lubovolne temy.
Takze Tia, Tina, monca prip. ini, pokracovanie bude v Hyde Park pod novou temou: „Daniel Goleman: Social Intelligence“
Tina,
na tvoj posledny prispevok uz budem reagovat v Hyde Park.
Cauko Tina,
zatial som piekla len zlepovane linecke kolieska a kedze sme isli v sobotu na navstevu, tak som ich tam hned aj zobrala a hned sa aj minuli. No mna to maslo, co som pouzila, drhlo v hrdle. Druhym to chutilo. Tu sa taketo keksove pecivo vacsinou kupuje v obchode, tak domace je potom velmi vzacne. Ja uprednostnujem pecenie a pripravu domacej stravy. Jednak rada varim, ale vsimla som si aj, ze sa tu predavaju vyrobky s velkym obsahom chemickych latok a mne to potom nechuti. Neda sa vsetko, ale co mozem, si pripravim sama.
Bola som velmi prekvapena, ze oni sa tak nehraju s polievkami ako u nas, ze vymyslame pokazde nieco ine. Tu kazdy den svokra uvari bujonovu polievku s cestovinou a hotovo. Normalne tam treskne 2 bujony. Daju to jest aj malym detom a potom sa cuduju, ze preco maju vysoky cholesterol! Ja pouzijem max. 1/2 kocky.
Zvacsia peciem klasiku- medovniky, vanilkove rozky, linecke, medvedie lapky, kokosky. Ale teraz nebudem piect tolko, ked na Vianoce cestujeme. Len pre vonu, chut a pre navstevy.
Dr. Oetker tu nemaju. Nechapem preco. Za to hruba muka sa tu vyskytuje, no je skor ako nasa polohruba.
Ty co pecies?
…dlho som sa tu sice nezapojila, ale…
Kate,
brrr, to je ale hrozny zvyk s tym bujonom!
V telke ukazovali, co robili pokusy a zaviazali detom oci a dali im zjest normalnu mrkvu. Som bola uplne sokovana, kedze 99% z nich nevedelo, ze jedia prave mrkvu. Niet divu, ked ich dospeli do malicka cpu len „chemiou“. Ja dokonca nepouzivam ani bujon, polievku varim zo zeleniny a okorenim klasicky vegetou. Jedna basen – ja ju volam „hladkacia“ polievka (je jedno ako zle sa clovek citi, ta vzdy „pohladi“).
…a dospeli su uz taktiez zhyckani, ze nevedia rozlisit od normalne varenej stravy a stravy zo sacku… clovek len „zírá“ a nechce verit, ze je to pravda.
Ja pouzivam poväcsine (pokial to recept dovoli) na pecenie margarin (je lahsi a aj my sme po nom „lahsi“ – myslim na vahe, hihi).
U lineckeho peciva to nie je az taka katastrofa, piect s margarinom.
Inac je to asi vsade najskor taka „slovenska klasika“
…aj ked sa pokusam aspon jedny kolacky spravit podla noveho receptu, existuje ich tolko, takze treba vzdy aspon nejaky ten novy oskusat.
Tvoja reakcia