ojednaj si ju
Objavil som túto web az teraz. Vidñim,ze uz existuje dlhsie.
Prekvapuje ma, ze niekto dáva návrh na otvorenie slovenského obchodu v Anglicku. Neviem pochopi na co. Ked som sa raz rozhodol zit mimo územia Slovenska ci Ceska to, ze nebudem môct kúpit bryndzu mi bolo jasné este pred odchodom. Vraj polské maslo chutí podobne ako slovenské. Bol som na Slovensku minulý mesiac a musím podat, ze to slovenské maslo je úplná sracka oproti maslám v zahranicí a ze chut nemá vôbrec ziadnu! To je tá slovenská chut?
Vy, co zijete v zahranicí!
Preco sa neprispôsobite zivotu v krajine, v ktorej teraz zijete?
Chcete, aby na Vás poukazovali tak ako na Arabov, Rusov a Rumunov?
Tí majú svoje obchody, do ktorých normálny civilizovaný clovek nevstúpi, pretoze ked si predstavím tú hygienu, v akej tie potraviny boli pripravené, uz mi to stací na to, aby som nejedol aspon 2 dni.
Jediné, co akceptujem, je plzenské pivo, lenze to sa predáva v miestnych obchodoch, baroch ci restauráciách a prechádza uz európskou kontrolou a Cesi sú neustále pod nemeckým dozorom, lebo ich skrie, ze aj iné pivo ako deutsch má svojich stamgastov v zahranicí. Okrem toho pivo je varené a to mi stací.
Ahoj, Katarina.
Reagujem dosť neskoro, pretože som o tejto stránke ani len netušila. Ale predsa.
Pred nedávnom som sprevádzkovala e-obchod class=“postlink“ href=“http://www.tradicie.sk“>www.tradicie.sk, kde plánujem v najbližšej dobe predávať tradičné slovenské ľudovoumelecké výrobky. Niečo tam už mám, ale určite budem rozširovať. Možno by pomohlo, keby si povedala, o čo konkrétne máš záujem, určite by som vedela niečo zohnať, mám kontakty na rôznych výrobcov.
Za povšimnutie v našom obchode však určite stoja hlavne ručne vyrobené bábiky, síce nie tradičné-krojované, ale neuveriteľne krásne, mäkkučké, neskutočne precízne spracované. Tie bábiky majú skutočne dušu. Dajú sa vyhotoviť i vo farbe podľa želania zákazníka. Budeme mať v ponuke i rôzne textilné zvieratká. Ak by sa Ti niečo z toho zapáčilo, kľudne sa ozvi, budem rada. Veľmi by mi tiež pomohol kontakt na najakého odberateľa slovenských výrobkov v cudzine. Veľmi pekne ďakujem a želám všetko dobré.
Asi jedine slovenske pivo v Australii je… z Madarska!
Hej, da sa tu kupit ZLATY BAZANT v Melbourne, v mestskej casti St Kilda, u Acland Cellars na Acland St.
Flasa ma staru nalepku, s cervenym ramcom. Je to predane ako ‚Madarske pivo‘, a je to vyrobene pod licenciou v Soprone. Takze nie je to z Hurbanova, ani zo Slovenska vobec 🙁 A nie je to ono. Ale predsa, to nechuti zle…
ja zijem v pittsburghu skoro rok a strasne mi tu chybaju slovenske potraviny.neviete niekto o nejakom obchodiku?clovek by povedal ze s tak velkou komunitou slovakov by tu aj nieco mohlo byt,ale zatial som nic nenasla
viete nikto o nejakej muke kt. je dot podobna nasej hrubej??lebo jedine co tu maju je skoro hladka muka a obycajne halusky alebo rezance sa z toho nedaju robit…takze si vlacim zo slovenska 5 kil muky zakazdym so sebou :))
tiez som sa chystala urobit si kyslu kapustu na zimu a tiez nieco zavarit ale uz je zo mna lenivy american asi ,nic z toho som nespravila..dajte vediet ako ste na tom vy
Ahoj, ja som tiež hľadala knihy, ale tu je to ešte horšie ako v Anglicku s europskymi produktami, na nette som našla túto stránku, vďaka ktorej si naše „detičky“ trénujú rodný jazyk. dúfam, že pomôže.
class=“postlink“ href=“http://ekniznica.skserver.org/“> http://ekniznica.skserver.org/
Ak zhanate nieco slovenske (potraviny, drogeria, suveniry, supolienky, knihy, vysivky a pod.) zozeniem na Slovensku a poslem. Ak mate o nieco zaujem poslite poziadavky a skontaktujeme sa, dohodneme na doprave a podmienkach. Pokial nejde o rychlo sa kaziace potraviny, resp. ich dovoz do krajiny nie je zakazany, nemal by byt problem. Dajte vediet 🙂
Ak ešte nemáš recept na chlieb, tak priamo zo Slovenska:Zemiakový.
1,0 kg hladkej múky /u nás 65O/ nie koláčovej,to v obchode vedia, možno k tomu dať tiež cca 10 dag celozrnnej múky
15 dag pretlačených uvarených zemiakov /alebo 10 dag zmesi na zemiakové placky
2 kávové lyžičky soli
2 polievkové lyžice octu
droždie na 1 kg múky /čerstvé alebo sušené/
1 káv.lyžička rasce
Pri čerstvom droždí: do hrnčeka dať pol lyžičky cukru,trochu múky,čerstvé droždie a zaliať vlažnou vodou – po napučaní vliať do misy so zmiešanými surovinami a pomaly doliať vlažnú vodu pri spracovávaní hustejšieho cesta. nechať vykysnúť na teplom miesta / cca 30-40 min/, preložiť do nejakej formy a znovu nechať kysnúť. Potom upiecť v rúre pri cca 220 st.C asi 30 min. Ak má chlieb tmavohnedú kôrku,je hotovo. Dobrú chuť!
Prajem príjemné a pokojné Vianoce!
Jano
No tak, uz sa pre ten tvaroh netrapte-tu je recept na domaci: Kupit Plnotucne mlieko,kedze je pasterizovane treba do toho vlozit dva lyzice kyslej smotany-cultured-pestovanej, nepasterizovanej.To kupis hocikde, len citaj pozorne krabicu. Rozmixuj a nechaj skysnut v izbovej teplote. Nezohrievaj v mikrovlnke. Najradsej drz niekde teplejsie, nie vsak pri ohrievadle. Vytvori sa ti z t,oho kysle mlieko daj do chladnicky- mimochodom chutne a vhodne na pitie. Z toho sa urobi tvaroh tak, ze sa pomalicky zohrieva, ale nie az na bod varu, preced cez gazu, ked sa susina zacne zrazat. Kvalita tvarohu a kysleho mlieka bude vsak zalezat od kvality a druhu bakterie v kyslej smotane.
Andrej-Ty si taky ordinarny osol. Prave pre sposob akym sa predstavujes svet Ta vysmeje. Mna nastves, ale z teba sa budu smiat cudzinci. Neviem do akych putik si chodil doma a po svete, ale ja som videla najkrajsie restauracie, trhy a obchodiky prave tie etnicke. Tu su nielen Iri hrdi na svoje,ale aj ine:ako su Taliani, Nemci,Slovaci atd. Preco by sme mali zapriet to co je u nas najlepsie,? vsak sme civilizovani ludia. Zobrat si to najlepsie z kazdej kultury. A hlavne zo svojej, ktoru OBAJA pozname najlepsie.
Mam skvelu karieru, manzel je AMERICAN a nase dieta rozprava dvojjazycne. Zatial som sa tu stretla len s ludmi v podradnych pracach a s nizkym IQ, ktory mali zaujem ma ponizit. Ten kto vynikal v inteligencii ma najviac respektoval,aj ked som zacinala velmi tazko. A moj manzej si ma nebral preto, ze som bola pekna-co je prijemne, ale netrva dlho, ale pre moje chovanie a to co mam v hlave.A ten ma poriadne dolezite zamestnanie. A s hrdostou oznamujem, ze moje dieta sa citi super, ked vynika nad kamaratmi odlisnymi znalostami. Tu rodeni Americania mu to zavidia. Mas pravdu casto na nas poukazuju“ pozri na tych Cechov, Rusov,Poliakov, su tu len par rokov, ale ake velikanske domy kupuju, kolko uspesnych bussinesov vytvorili. Zapamataj si,tu prichadzaju silni ludia, cez tolko starosti prejdu ale nakoniec sa pozdvyhnu k slnku ako poliate kvety. Ty sa naopak drzo vystieras k slnku, daj si vsak pozor aby si sa nespalil. A este nieco, ,mam na to tak preco by som si nemohla dovolit nakupovat trebarz aj v slovenskom obchode- marnost bohatych nielenen duchom, ale aj penazenkou. A ja si zasluzim utracat svoje dolariky za cim mi srdce pisti- na to su predsa tu, aby mi sprijemnili zivot.
Ak mate chut na Slovensky tvaroh tak staci ak si kupite DRY COTTAGE CHEESE a date ho zamrazit. Potom ho rozmrazite a hrudky sa daju v ruke pozmolit a chuti, vyzera a chova sa ako nas tvaroh. Skuste a neolutujete. Ja mam stale nieco v mraznicke a ked chcem urobit tvarohovy kolac tak to dam cez noc rozmrazit a rano mam tvroh.
Fantasticky supermarket v Toronte. Velmi kvlatine potraviny…
class=“postlink“ href=“http://www.starskycanada.com/index.htm“> http://www.starskycanada.com/index.htm
Ten supermarket Starsky v Toronte je naozaj spickovy obchod. Clovek sa tam citi ako doma na slovensku. Je to sice polsky obchod, ale maju hodne slovenskeho sortimentu. Dobry tiez je i Karpaty v Mississauge a vela inych. Este stastie ze nasi polskí susedia tu majú takú silnú komunitu….
Od maja minuleho roku sme toho nasli viac. Vynikajuce su litovske obcchody /Co Mayo-Castlebar, Bellmulet/, Super Value s polskymi regalmi-cierny chlieb, kefir, udeniny od vymyslu sveta, rybacie salaty, kefir, pravy slovensky ocot a slovenska powder paprika, nasli sme aj ostiepky. Irom sme sa zavdacili vianocnou kapustnicou, gulasom a inymi domacimi polievkami-nemixovanymi, fany story-prim viedli francuzske zemiaky. Good luck.
Jankovi Kosuthovi dakujeme za recept (zo str.7)…vyskusal som a naozaj vyborny chlieb…(akurat ze som pouzil tri diely hladkej a jeden diel celozrnej muky)…pre tych co este chlieb nikdy nepiekli chcem zdoraznit,ze je dolezite cesto dobre vymiesit (asi 15 min.a poprasit trochou muky vzdy ked sa cesto zacne lepit).
Chlieb po upeceni a uplnom vychladnuti mozte zabalit do cistej utierky a celof.sacku a vydrzi aspon dva dni…mozno aj dlhsie ale to asi nikdy neotestujem z jednoducheho dovodu – za dva dni sa vsetok zje…
Kamaratova mama ktora je tu na navsteve zo Slovenska povedala,ze lepsi chlieb ako tento v Toronte nenajdes (!)…takze naozaj dobry recept…a aj ja asi „pekar“ nie na zahodenie (he he)…
No kamarat, ty si iny primitiv! Absolutne mi nezapadas do takej krasnej a inteligentnej krajiny akou je Francuzsko! Dam ruku do ohna za to, ze ked sa ta niekto bud v praci alebo von na ulici opyta, odkial si, tak im z hrdostou odpovies: som rodeny civilizovany Francuz! Alebo zeby som sa mylil? Ako si vobec dovolujes tvrdit, ze nase vyrobky su smejdy???? Ja zijem v Irsku uz tri roky, nehovorim, ze tie ich su zle, ale ani zdaleka nedosahuju slovensky standard ani kvalitou ani chutou! Mozu sa uplne schovat! Nie vsetko je na Slovensku ruzove, ale to neznamena, ze mame aj zle vyrobky a sluzby?! 🙁 Myslis si, ze ked zijes vo Francuzsku a ze mas (mozno) slusnu pracu a slusny prijem, ktory by si na Slovensku v podobnom povolani neziskal, ze si nieco viac? Neznasam ludi, ktori sa hanbia za svoj povod a dokonca zatracuju to, v com vyrastali! Si trapny, ubohy a urcite by si sa nemal pokladat za civilizovaneho. Len aby ti aj ten odriekany kus chleba vyrobeny v necivilizovanom rodisku raz nebol dobry! A este posledne prislovie, ktore ta vystihuje do bodky: ZABUDOL VOL, ZE TELATOM BOL!
Merci!
Tvoja reakcia