SU V DUBLINE SLOVENSKE,ALEBO CESKE PO PRIPADE POLSKE OBCHODY S POTRAVINAMI?
v nasom malom mestecku, na polceste medzi Mnichovom a Norimbergom mame pekara, co kazdu sobotu pecie mäkke slovenske rozky. Kupujem naraz 10-15 kusov a skladujem v mraznicke. Mne ani velmi nechybaju, ale moja dcera narodena v Nemecku ich zboznuje a vola ich babickyne rozky. A ma aj kremove kolace, fakt skoro ako slovenske.
Na buchty si kupujem muku, co je oznacena „wiener griessler“ alebo „doppelgrifiges mehl“ je podstatne drahsia, ale buchty su lepsie, ako z obycajnej muky.
V Nemecku,lepsie povedane v Bavorsku, je mak dostat kupit v Edeke, ale len ked je dostatocne velka.
Pre info ohladom lokalov v zahranici pozri:
AKCIE A STRETAVKY –>>>
class=“postlink“ href=“http://komunita.exil.sk/viewforum.php?f=8″> http://komunita.exil.sk/viewforum.php?f=8 —>>>
Slovensko_Ceske podniky vo svete , ci slovensky lokal v Rakusku.
V Irsku su Tesca a tam dostat podobne vyrobky ako na Slovensku. Postupne sme nasli kyslu kapustu, kyslu smotanu, biele jogurty, koreniny, trochu mame problem s octom-je ich tu miliony druhov, vraj najlepsi je biely. O klasickom ciernom chlebe sa nam iba sniva, ale vraj je kdesi v Dubline obchod s podobnym chlebom. To je vsak vyse styroch hodin cesta vlakom a tak len spominame. Odbornici odporucaju vyhladavat rozne ruske a francuzske obchody vo vacsich mestach, kde sa da vselico objavit. V nasom malom meste v jednom shope maju napr. regal s polskymi vyrobkami, kde bolo fajne leco a vynikajuci struhany chren.
Ahojte,
aj ja som hladala, skor zo zaujimavsti, co by sa dalo najst slovenskeho na zub v Parizi, a po dlhsom surfovani na internete som narazila priamo na nejaku diskusnu stranku pisucu o istom bistre, kde sa da najest vraj „po slovensky“.
Pre vsetkych z Pariza a okolia uvadzam preto adresu, vola sa to tam Dolina Lesak:
5 rue Moliere, 921 100 Boulogne Billancourt
Metro: Billancourt metro / alebo Marcel Sembat (obe su linka c. 9)
tel : 01.46.21.34.43
Ja som tam este nezamierila, ale az sa tak stane, dam vam vediet, ako to dopadlo. Vraj majitel je Cech, tak pri troche stastia sa s nim mozno bude dat aj pozhovarat 🙂
Dobru chut! 🙂
Tvaroh neni tak tazko urobit si aj doma. Treba k tomu iba mlieko ktore je iba pasterizovane , ale nesmie byt homogenizovane (tazko je ho tu dostat). Mlieko sa da do keramickeho dzbanu (aj velka sklenena flasa od kyslych uhoriek staci). Pridat trocha octu alebo par kvapiek citronu . Par dni na teplom mieste urobi zazrak. Tato zrazenina sa prevari a precedi cez gazu alebo nieco podobne. Nech sa odkvapat, aby vznikla dobra hrudka. Inac nas dobry tvaroh si dam az doma v Kosiciach – ked ho najdem. Vsade dobre doma najlepsie.
Musime sa naucit byt hrdy na nasu tazko skusanu vlast a vsetko co k nej patri ( ci uz dobre alebo zle).
Je prijemne citat vsetky tieto clanky. Pripomina mi to nase zaciatky. Po 23 rokoch som si vyskvaril domacu mast (od cinanov som kupil surovu slaninu) a malo to velky uspech.
Celkom dobry chlieb (z raznej muky – (tmavy) ( a muku som musel dlho hladat – on pouzival iba bielu hrubu) som sa naucil piect od mojho znameho.
Vela stastia vsetkym.
antipod
Ahoj,
kedze sa stahujeme blizie za pracou, haladame niekoho kto zhana ubytko.
Je to double room, k dizpozocii od 24.8.
Lokalita Dublin 3, Marino, €250 mesacne/osoba. Velmi pekne a tiche miesto, 10 minut do centra autobusom 123 (zastavka 20 metrov od domu), stanica Clontarf (DART) je 10 minut peso. Spolubyvajuci je jeden z Ciech a dvaja z Ciny, vsetci v pohode kamaratsky ludia. V dome je sprcha+vana, pracka+susicka, zariadnea kuchyna, NTL a moznost pripojenia na internet. Blizko je viac obchodov, internet shop, 3 banky.
Najlepsie pre pracujuci par. Kto ma zaujem, prosim piste na href=“mailto:misho.pavlik@gmail.com“>misho.pavlik@gmail.com alebo 0857510080 (Michal, anytime)
Vdaka
To je problém?
Tvaroh si predsa urobíš z kyslého mlieka a kyslé mlieko z čerstvého,nakvapkáš tam citrón,trošku doň škaredo pozrieš a za tri dni ho máš.A ako som spomínala,z toho kyslého mlieka cez gázu,preleješ mierne zohriate kyslé mlieko,necháš odkvapkať a tvaroh je na svete.S žĺtkom a cukrom je výborný,Dobrú chuť! Dáša
Luba (Nemecko),
mozes uviest, v ktorom malom mestecku na polceste medzi Mnichovom a Norimbergom si? Lebo mne to tak vychadza, ze je to Regensburg. Ak sa nemylim, ozvi sa na href=“mailto:rschowanetz@centrum.sk“>rschowanetz@centrum.sk, mozno by sme si mali co povedat. Som tu pol roka a porozpravat sa v rodnej reci potesi.
Nuz myslim si, ze by to urcite privitalo mnoho ludi. Vsetci sa tu po niecom zhaname a ak to dostanes kupit trebars v polskom obchode, tak je to az nenormalne predrazene. Aspon u nas v Ipswichi je to tak. V Lidli najdem par veci, v Tescu tiez cosi ale otvorit poriadny slovensky obchodik so slovenskymi vyrobkami? To by bola jednoducho bomba a kseft za milion. Je tu kopa Slovakov aj Cechov a urcite by si neprerobila.
Tvoja reakcia