Ahojte exilaci, urcite ako ja ked pridete po dlhom case domov pytate vase najoblubenejsie jedla a napoje.Z mojej dlhorocnej praxe navstev Slovenska som si zrobila taky maly rebricek moj TOP 10 :
1. Vyprazeny syr
2. Segedinsky gulas
3. Granatir
4. Zemiakove placky
5. Lokse
6. Perniky
7. Bryndzove Halusky
8. Trdelnik
9. Kelova polievka
10. Parene buchty
Napoje:
1. Pivo Bazant
2. Vinea
3. Kofola
4. pivo Corgoñ
5. vino Cervene klastorne
tak to je moj top 10+ top 5 . Aky je ten vas ? Ak mas aj ty nejaky ten top 10 alebo top 5 napis alebo posli recept nejakej dobroty ktora ti chyba v zahranici a aj keby si si ju pripravil kde kolvek na svete nebude ti chutnat tak dobre ako doma.
moja adresa je href=“mailto:asteri99@hotmail.com“>asteri99@hotmail.com
tesim sa na vase ohlasy
Nadia
nadia,
na vsetky tvoje top teda okrem napojov, ti mozem dat recept. a vobec nebudes mat pocit ze ti nieco chyba.
my sme cela rodina v sae, a mali sme tradicne vianocne jedla a aj kolace ako na slovensku.
vecera 24.12.:
oplatky s medom
vianocna kapustnica s udenym a domacou klobasou, susenymi dubakmi a slivkami, plus cerstvy vonavy chlebik
majonezovy zemiakovy salat
vyprazany losos / kapor nie, toho sme nejedavali ani na sr/
pripitok- hriatô
obed 25.12
pecena kacica, dusena kapusta, klasicke parene zemlove knedle
kolace: vanilkove rozteky, linecke kolaciky.
viac sme ani nevypekali, lebo v tomto teple tu aj tak moc nechuti jest.
co som bola najviac soknuta, dokonca tu predavali zive vianocne stromceky, a musim povedat ze boli krajsie ako na sr, aj ked tam sa to uz podstatne zlepsilo.
Ked sa chystam na Slovensko, prva vec, co vzdy mame oznamujem „polievku, je jedno aku, ale polievku“ kedze taliani moc polievkam neholduju a ja si ich teda robim len obcas, tak sa neviem dockat tych od maminy.. no a potom uz sa to sype ako treska, zemiakove placky a ine nase super „srandy“ ale poviem ti, ze sa neviem dojest ani Slovenskeho chleba, nejakych spisskych parkov, nasej horcice ci tatarky.. vsetky veci, ktore sice tu existuju, ale maju uplne inu chut! no a co sa napojov tyka, vedie jednoznacne VINEA, lebo tu fakt nedostat nikde inde!
Es gibt ein böhmisches Restaurant am Lindenbrunnen in Schluttenbach
Hofstraße 2, 76275 Ettlingen bei Karlsruhe tel. 07243 – 715 9757
Montag ist Ruhetag
Ich war schon dort und es war gut. A co ponukaju? :
Böhmischer Spatz – knedlo – vepro-zelo,
Szegediner Gulas – segedinsky gulas,
Slowakisches Schnitzel – slovensky rezen
Kartoffelpuffer – placerku (zemiakovu babu)
Gebratene Ente mit Rotkohl – pecenu kacicu s cervenou kapustou
a ine dobroty
Chodte sa pozriet a uvidite!
davam si posielat horalky,mily,chilly papricky susene,susenu papriku,madarske klobasy a pod…. ako aj vela inych co sme vonku,ale ked pridem na sk tak asi tak vsetko by clovek pojedol.robievam si kelovu, plnenu papriku,gulase a perkelty,najradcsej mam asi zemlovku z tej ich bun loaf-ako nasa vianocka.pomaham si z jednym velmy dobrym shopom v southamptone.to je asi najlepsia cesta k podobnim chutiam a ingredienciam.je tu dost polish shopou ale tento je najlepsi-ak ste niekdo tu v okoly tak sa vola MALINKA a je v casti shirley-southampton.ale doma si vzdy vychutnam chleba,komunisticke rozky a kaiserky,tresku,spekacky,horcicuuuu a z varenych paprikas zo sumca,drzky,vyprazany syr,dobre pikantne gulase z divyny.ako som cital niekoho rozpis pred chvilou tak vinea je naozaj jedina co sa neda nikde zohnat.je toho urcite viacej,ale to by sme musely asi vsetcy sedet pritomto dlhsie.vsetcy tulacy posvete,ked ste doma tak dobruu chut
My sme v Spanielsku. Nase deti nemôzu ani pocut slovo Segedínsky gulás – pokladajú to za pomyje. My ho varíme pre nás (manzelka a ja) aspon raz do mesiaca – kapusta je daleko chutnejsia nez na Slovensku, mäso neporovnatelne lepsej kvality a knedlík sa vyrovná tomu na Slovensku (robíme ho my). Vyprázaný syr je predsa tá najjednoduchsia príprava, majú ho radi aj deti. Bryndzové halusky a zemiakové babky varíme tiez (detom ale viacej chutia kapustové strapacky). Ostatné (mám na mysli Top 10 od Nadi) sme nejedávali ani na Slovensku.
Co sa týka nápojov – je tu stále Plzenský Prazdroj, Budejovický Budvar a Prazský Staropramen – bez diskusie 3 najlepsie pivá bývalého Ceskoslovenska. Bolo by trochu divné pit slovenské cervené víno, ked spanielske je povazované za najlepsie na svete (v sútaziach vyhráva aj pred francúzskymi, juhoafrickými, chílskymi ci austrálskymi vínami – tie tri posledné tiez vysoko hodnotené v poslednej dobe).
Slovenské potravinové výrobky sme zatial nenasli (treba priznat, ze sme ich ani nehladali). Raz sa objavila v novinách správa, ze Zoologická záhrada vrátila zásielku cíferských kureniec pre vysokú hladinu radioaktivity.
Pre Barboru z Talianska a Janciho z Velkej Británie:
Treskový salát robíme zo skutocnej tresky (na Slovensku má len taký názov), urcite nie je chutovo horsí nez ten slovenský.
Janci, zdá sa mi dost cudné nechat si posielat do Anglicka chili (a nie chilly!) papricky – ved v Anglicku je na kazdom rohu nejaká indická restaurácia, alebo aspon obchod. Píses, ze ked prídes na Slovensko, citujem: robievam si kelovu, plnenu papriku,gulase a perkelty (kelovú co?). Predsa toto vsetko sa dá robit úplne vsade, moznoze aj v Grónsku. Takze na to treba cestovat az na Slovensko?
Aké stastie, ze Vinea sa nepredáva nikde na svete (okrem Slovenska).
Máte aspon minimálnu predstavu, z coho sa robí a co obsahuje?
Pichat si karcinogénne injekcie (keby existovali) je proti tomu menej, nez nic!
Tvoja reakcia