Rada by som si precitala nazory a tipy v oblasti podnikani, Pretoze chceme zacat nieco nove ale nic nas nenapada. Nie je dolezite aka krajina. Postrehy ako vas nieco zaujalo. Nechcem kradnut napady ani kopirovat. Momentalne mame kaviaren, ale chceli by sme sa zaoberat niecim inym. Urcite to pomoze aj tym,ktory si chcu rozsirovat poznatki v podnikani .
S podnikanim Ti nepomozem, ale jednu vec viem na 100%. Podnikanie je lahsie na Slovensku lebo ludia su este aj dnes „zvyknuti“ na zlu a neprofesionalnu obsluhu. Vela podnikatelov, ktorych poznam v SR by v USA prvy mesiac krachovalo. Takze vsetko ma svoje plusy a minusy. Ked sa jedna o velke podnikanie, povedzme 10 milionov Sk +, tak rozhodne v takejto sume nic na Slovensku neotvaraj. Okrem toho ze Ti kazdy clovek bez vynimky bude zavidiet a priat Ti zle, tak sa po case mozu (ale nemusia) objavit mafiani a rozni vypalnici. Ja som na Slovensku ani podnit nemal ale kedze som tam musel stravit dlhsi cas kvoli rodicom, tak mi okrem inych veci aj strelili do nohy…
Podla mna podnikanie v Zapadnej Europe je ovela bezpecnejsie ako v Ostbloku. Prajem Ti vela uspechov !
Dakujem Les,to si myslim aj ja. Po skusenostiach v zahranici som sa pred piatimi rokmi vratila na SK a otvorila som si obchod so sportovym oblecenim. So zakonmi SR som zatvorila za tri mesiace. Viem , ze teraz po vstupe do EU je to ine. Samozrejme zase som odisla. Momentalne mame kaviaren. Neuvazujem nad podnikanim na SK , ale v zahranici. Len mi chybaju napady. dakujem moc.
Na Slovensku z danoveho hladiska je podnikanie lahsie nez v zapadnom svete ale tam su ine negativne civilizacne problemy, viem presiel som cez to.
Jedine co doporucujem z vlastnej skusenosti je Import/export & obchodovanie na Severamerickych burzach co je jednozne vyhodne z danoveho hladiska a inych vyhod.
Prajem vela stastia v podnikany.
Keby sa nasla nejaka seriozna spolocnost na Slovensku, co by predavala on-line typicke slovenske vyrobky. Myslim tym trvanlive potraviny, knihy slovenskych spisovatelov(Pavol Dobsinsky, J. C. Hronsky, K. Jarunkova a pod.) Dalej by bolo zaujimave DvDecka slovenskej klasickej filmovej tvorby; Svako Ragan, Janosik, Na skle malovane atd…, potom aj slovenska folklorna muzika. Bolo by toho spustu na predaj. Vela exilakov by to ocenilo.
Fandím všetkým, ktorí podnikajú ako ja, alebo chcú podnikať – nenechajte sa ničím odradiť a úspech vás neminie!
Podnikanie, ako každá iná činnosť má svoje všeobecné zákonitosti a potom špecifiká pre daný obor a oblasť podnikania. Ak ich poznáte, môžete úspešne podnikať vo všeličom.
Môžem prispieť zopár dobre mienenými radami – veď prečo by sme si nevymenili nejaké skúsenosti.:
1. Začnite podnikať len v takeJ oblasti, ktorá vás baví a napľňa a na čo máte vlohy a predpoklady. Ak tam totiž chýba oduševnenie, dlho vám to nebude fungovať, ak vôbec. Práve nazačiatku sa dajú oduševnením vykompenzovať iné nedostatky. A nie každý môže podnikať vo vetkom – musí mať na to predpoklady – vLastnosti, ktoré sú pre daný obor potrebné.
2. Asi najdôležitejšia z dlhodobého hľadiska je FILOZOFIA, na kt. svoje podnikanie postavíte. V prípade potreby ju môžete aj korigovať a skúšať nové postupy.
3. Učte sa od úspešných v danom obore. Prečítajte si zopár kníh úspešných ľudí, všimnite si, aké postupy a myslenie pri tom uplatňujú. A skúste pri tom samostatne tvoriť – porozmýšľajte, čo nové by ste do svojho podnikania mohli vložiť, aby ste boli iný, ako ostatný. Úspešne podnikať, znamená podnikateľsky myslieť!
4. Obvykle je lepšie budovať podnik postupne a premyslene, ako vrhnúť sa do niečoho riskantného bezhlavo. Vždy si robte rozpočet – strážte si príjmy a výdavky – aby neboli neuvážené a neprimerané. Keď investujete 1 EURO, musia sa vám vrátiť 2.
5. Nezabudnite na reklamu. Ak o vás nikto nevie, tak nemôžete byť úspešný. Ak vás ľudia potrebujú, tak sa máte dobre. Firmy investujú do reklamy väčšinou 10 – 20 % zisku. Spôsoby reklamy môžu byť rôzne a ani zo začiatku na to netreba hneď nejaké veľké paniaze.
6. Stále rozmýšľajte, ako môžete svoje podnikanie ešte vylepšiť. Pozerajte sa dopredu – do budúcnosti, nie do minulosti. Zbavte sa predsudkov a závisti (ak jej náhodou podliehate) – to sú negatívne energie, ktoré vás zabrzdia. Myslite pozitívne, optymisticky a pokrokovo. Každé zlé obdobie je len dočasné a raz sa skončí a nastúpi nové, prieznivejšie.
7. Tiež je dobré sa s niekým skúseným poradiť. Ak neviete, v čom by ste mali podnikať – na čo máte vlohy, zájdite si za – ale naozaj dobrým a skúseným astrológom. Najbohatší ľudia sa s nimi tiež radia – asi vedia, prečo. Ten vám dokáže nájsť aj vhodné obdobie, kedy podnikať. Ľudia často robia veľkú chybu v tom, že začínajú podnikať v období, ktoré nie je pre nich priaznivé – lebo nepriaznivé vplyvy nabádajú človeka k nepokoju, nervozite a činnosti. Kdežto priaznivé ho zvádzajú k zaháľaniu, odpočinku a zábeve. Často stačí len tieto obdobia prehodiť – pracoavť za vplyvpv priaznivých a odpočívať a vzdelávať sa za nepriaznivých. Vedzte, že nie všetko je možné v každom čase. Ani záhradník neseje v zime, keď je pôda zamrznutá, ale vyberie si k tomu obdobie priaznivejšie, keď mu aj príroda a všetko okolie pomáha. Tento prístup vám umožní pracovať ľahko a efektívne.
Zatiaľ toľko – neviem, zaujíma to vôbec niekoho? Aby som napísal len tak dovetra.
Key som tieto veci vedel pred 11-timi rokmi, keď som začínal ponikať ešte na Slovensku, kde už som dnes mohol byť. A keby som sa narodil na západe, kde by mi už v mladosti mohol tieto veci niekto vysvetliť a učiť nma, ako podnikať – ani nehovorím. Ale nevadí. Predral som sa cez úskalia a sám sa postupne naučil všetkému dôležitému. Úspech sa síce takto dostavuje oveľa neskôr, ale o to viac ma to teší. Pre útechu moju a možno aj vašu poviem, že aj americkému Microsoftu to trvalo 10 rokov, kým o nich vo svete začali vedieť a začalo sa im dariť. NEVZDÁVAJTE SA PRIATELIA!
Ja planujem prevadzkovat psi a macaci cintorin, anglicania beru svojich stvornohych milacikov ako clenov rodiny, tak nech maju aj decentne pohreby. Navyse, umieraju po 8-15 rokoch, takze kazda rodina pochova tak 4-5 kuskov, biznis by nebol zly, len treba nadabit na nejaku piesocnatu neurodnu podu, nie moc na kopci. A este vymysliet tu ceremoniu a tie vence a tak, krestanskym psom zabespecime aj knaza:-)
myslim, ze v kazdom state na zaad od slovenska, by sa uchytila firma , ktora by ucila beznych ludi vydrbavat so systemom, legalne /alebo aj nie/ obchadzat zakony, vyuzit vsetky ‚paky‘ v tej-ktorej situacii, ci zneuzit chyby inych vo svoj prospech. Volalo by sa to Speculate Support International.
zaujali ma tvoje rady my s manzelom tiez chceme začat podnikat,Viem mže to bude tažké,lebo sme sa rozhodli pre odvetvie výroba domácich mäsových výrobkov.Už sme tak na polceste,filozofiu mám tiež premyslenú,velmi podstatné sú financie, a hlavne hygiena a normy EU.Bez risku to nejde ale chcem svoj život uchopit do vlastných a nie len hundrat a nadávat a nič nerobit.
Ak by si mi mohol poskytnut este nejaké cenne rady budem velmi vdacná,zaujíma hlavne aké sú moznosti exportu do EU.Díky
jakubovicova
sice nemam skusenosti v podnikani, ale ak mozem pomoct, napiste mi na mail.
/kliknite na ‚drummer‘ a otvori sa vam moj mail/
som v nemecku a sortiment v potravinarstve je tu dost odlisny, nenasiel som absolutne nic zo slovenska. nechcem odradzat, ale je asi dost tazke prerazit v eu. dodrzanie noriem myslim nestaci. asi su technologicky viac vpredu. vsade pisu ‚bez konzervacnych prisad‘, ale vydrzi to mesiac a pod. potom tu dost ficia ‚bio-‚ a ‚ohne fett-‚ vyrobky.
ak vas zaujimaju nejake podrobnosti, pozistujem.
hlavne si to cele dva krat rozmyslite.
ja bi som len tolko dodala na slovensku bi bol velky prinos v oblasti podnikania profesionalni pristup ku klientovi a to uz ci podnikate v zmrzline az po nemocnicu ak to sa tam da do pohibu tak lad sa rostopi v kazdej hlave a aj vyhru prinesie to kuzlo je trpezlivost voci klientovi vzdy usmev na tvari alebo aj neaky bonus a vzdi spozdravom tak to to chodi totis na zapade aspon co ja vidim a nie to ako v rade stojite a predavac vam len tak odsekne budeto uz? a este sa bude tam predieratpomali kim vas vibavi
maria
nemyslim si, ze je chyba len za pultom. problem je ovela sirsi, ludia maju take starosti, ze mnohym je naozaj tazko mat usmev na tvari. nechcem sa zastavat neochotnych a nevrlych ludi, ale nepoznam ich problemy, takze ich tazko mozem odsudit. ver mi, ze keby mali predavaci priemerne 20 000 cisteho, socialne istoty, ich zamestnavatel by si ich vazil, a k tomu by po nich nevrcali zakaznici, /co je u nas tiez velmi castym javom/, tak to by si potom videla tie usmevy.
na margo zakaznikov
tiez som robil v obchode a poviem ti, ze som bol neraz ako terc, na ktorom si zakaznici vylievaju problemy a nenavist. casto za tvojim chrbtom kradnu, jedia a piju nezaplateny tovar, vrcia pre nic, poviem ti, ze niekedy po 12 hodinach statia a vyssie spominanych situacii, s platom 8500 cisteho mas chut vrazdit, nieto este byt usmievavy.
DRUMER maas pravdu ale ta zmena aspon v sukromnich podnikoch bi tak mala fungovat a to bi im aj prispelo v penazenke ale vies aj nazapade mas vrstvu ktora ma ovela menej ako niekto kto pracuje mi sme boli ties spociatku na podpore kim sme sa visvihli v podnikani a ak sa pozriem po obchodoch tu v holansku tak vidim usmev aj dokonca u mladich ktori len robia staze ale vies to je kuzlo obchodu samozrejme ze na slovensku sa len tak nikto neusmeje ked ludia toho maju malo na zivobitie ale uroven na uradoch ci obchodoch u lekara v nemocniciach ten pristup mi tak vadi mozno ze keby sme sa mi ktori odisli na zapad a videli uroven sa vratili stim ze podnikat bola bi zmena a mozno aj to pride v buducnosti ktovie sak ked je ta EU maju ludia viac moznosti no dufam ja vkazdom pripade domou idem zatial sa to dava doporiadku ale dufam
Tvoja reakcia