Čím by ste vy prezentovali Slovensko?
Ahoj Abervienna.Dlho som čakala na tvoj prispevok ale si ma nesklamala.Je pekne ked každy sa snaži prezentovat,svoj štat a svoje korene,ale všetko sa toči okolo penazi…Aj ja obcas cestujem po Slovensku a viem ako to vypada a možem ti povedat že aj s…Hlavne ma rozčuluju,ludia ktori si myslia že všetko sa da urobit zo dna na den.Nechcem uražat nikoho ale češi mali a maju stale lepsiu ekonomiku ako mi a to aj zasluhov Slovenska.A nam ostalo …Zrusili vojensku vyrobu a teraz to robia okolite štaty.Myslim si že nie je niekto tak naivny a nevidi to.Co sa tyka Bratislavy je tam pekne ale potrebujes cloveka ktori tam byva aby ti ukazal to krajšie z Bratislavy.V Bratislave sa snažia vyhoviet europskym normam a cenam tak preto je to tak drahe.S tym kradnutim neviem ako si to myslela lebo ked sme boli v Spanielsku tiez nas okradli a mohli sme sa len tak pozerat lebo to bol okamih a boli fuč.Prajem ti aby si bola trochu zhovievava lebo Slovensko je i tak pekne a aby si sa tu citila ako doma a nie ako na navsteve ahoj Maja
Ahoj Maja,
som zhovievava, ale to nevylucuje kritiku ;o)
Myslim si, ze KONSTRUKTIVNA kritika je pre dalsi vyvoj potrebna.
A co sa toho kradnutia tyka, ano niekde na exile som tu pisala, ze sa kradne vsade, nielen na slovensku.
Okrem toho snazim sa slovensko dobre reprezentovat, aj slovenske zeny, nasu kulturu mravy, prirodu, ludi,… a ukazat v zahranici ze nie vsetko z „vychodu“ je komunisticke, zle, ze nie vsetci odtial kradnu,a su leniví ako to casto pocuvam..a ze nie vsetky zeny z vychodu su „nemravnice“.
Aj ja som tej mienky, ze nie vsetko ide zo dna na den. Ale po 15 rokoch uz nemozeme hovorit o „dni“ ;o)
Pises mam byt zhovievavejsia….ok :o) ako slovenka to nieje problem, rada prehliadnem nedostatky a som na ne pysna ;o) lenze takymto pristupom sa nedostaneme dalej a nieje sa cudovat, ze sme tam kde sme.
A napokon, ak tu chceme viac turistov ( aby tu stravili viac dni ,a tym zynechali na slovensku viac penazi) prilakat, nemozeme ocakavat, ze tí to takisto radi prehliadnu a budu zhovievaví ako my domací ;o)
Ani my nie sme zhovievaví v zahranici, kazdy z nas chce to naj za svoje peniaze…
a cim budeme lepsi o to viac ludi dokazeme prilakat .
PS: necitim sa v mojom rodnom meste ako na navsteve, snad tento pocit poznas ty, ale ja sa tam stale citim ako doma, prave preto poukazem na nedostatky. Nie kazdy, casto ani ja sama nevidim nedostatky a preto som rada ak pocujem kostruktivnu kritiku, lebo len tak sa mozem zlepsit, a ist dalej, dopredu.
A nieje vari zlepsenie cielom?
celkom suhlasim s aberviennou. Konstruktivne kritiky su potrebne, ale treba sa naucit ich prijat a naucit sa rozdiel medzi konstriktivnou kritikou a prazdnym mudrovanim a frflanim.
Ja som vonku uz 14 rokov. V poslednom case uz viacej chodim na Slovensko. Predtym som bola zaneprazdnena beznymi vecami ako je studium, praca,svadba, narodenie mojej dcery atd…, snazila som sa zaradit do tohto „ineho“ kolobehu… Lebo v podstate vsade je ten princip taky isty….
S radostou pozorujem ako Slovensko rastie, samozrejme ma svoje problemy, ale kto ich nema?! Mne sa velmi paci, najme vmojom rodnom meste, slovenske hory – vela mojich znamych ich vychvaluje. Stale sa ma vypytuju, aka je klima, ako sa u nas zije. niekto kto tam bol si pochvaluje, niekto nie. Samozrejme ja sa na to pozeram, ake bolo Svk pred 14tymi rokmi a ake je teraz. Rozdiel je znacny.
Vyspevujem, vyspevujem, ale teraz pride PROBLEM! T.j. cennik sluzieb rozdielny pre cudzincov a domorodcov. (Neviem ci je to vsade tak, ja tym myslim hlavne kupelne liecby). Slovensko sa moze prezentovat milionovymi spotmi, ale tymto postupom straca 1000 bodov. Uz per slovakov su ceny drahe, ked ich daju na zapadnu uroven, vela zapadnierov sa otoci na opatku a zvoli si ine miesto pre rekreaciu. Vysvetlim preco: lebo za tu zvysenu cenu ma narok pozadovat aj zvysenu sluzbu, co nedostane. Je mi luto ale toto nie je bohvieco pre reprezentaciu Slovenska. Verim, ze Slovensko bude dalej rast k lepsiemu a lepsiemu.
Ja byvam na severe Talianska a musim povedat, ze tu je Slovensko velmi dobre hodnotene, hlavne po vstupe do europskej unie.
CIAO A TUTTI!!!
celkom suhlasim s aberviennou. Konstruktivne kritiky su potrebne, ale treba sa naucit ich prijat a naucit sa rozdiel medzi konstriktivnou kritikou a prazdnym mudrovanim a frflanim.
Ja som vonku uz 14 rokov. V poslednom case uz viacej chodim na Slovensko. Predtym som bola zaneprazdnena beznymi vecami ako je studium, praca,svadba, narodenie mojej dcery atd…, snazila som sa zaradit do tohto „ineho“ kolobehu… Lebo v podstate vsade je ten princip taky isty….
S radostou pozorujem ako Slovensko rastie, samozrejme ma svoje problemy, ale kto ich nema?! Mne sa velmi paci, najme vmojom rodnom meste, slovenske hory – vela mojich znamych ich vychvaluje. Stale sa ma vypytuju, aka je klima, ako sa u nas zije. niekto kto tam bol si pochvaluje, niekto nie. Samozrejme ja sa na to pozeram, ake bolo Svk pred 14tymi rokmi a ake je teraz. Rozdiel je znacny.
Vyspevujem, vyspevujem, ale teraz pride PROBLEM! T.j. cennik sluzieb rozdielny pre cudzincov a domorodcov. (Neviem ci je to vsade tak, ja tym myslim hlavne kupelne liecby). Slovensko sa moze prezentovat milionovymi spotmi, ale tymto postupom straca 1000 bodov. Uz per slovakov su ceny drahe, ked ich daju na zapadnu uroven, vela zapadnierov sa otoci na opatku a zvoli si ine miesto pre rekreaciu. Vysvetlim preco: lebo za tu zvysenu cenu ma narok pozadovat aj zvysenu sluzbu, co nedostane. Je mi luto ale toto nie je bohvieco pre reprezentaciu Slovenska. Verim, ze Slovensko bude dalej rast k lepsiemu a lepsiemu.
Ja byvam na severe Talianska a musim povedat, ze tu je Slovensko velmi dobre hodnotene, hlavne po vstupe do europskej unie.
CIAO A TUTTI!!!
Ja sa snazim hlavne nasou kuchynou ako su halusky, knedla, segedinsky gulas, kolozvarskou kapustou, buchtami ci palacinkami a co tu vobec nepoznaju su nase zemiakove placky (majoran a cesnak) a langose.
Nasa znama bola strasne udivena, ze nekupujeme ziadne polotovary, ze vsetko uvarim sama a kazdykrat sa nadchne, ked nieco nove vymyslim (a nie len vo vareni).
Rada prezentujem nasu prirodu, srdecnost a pohostinnost ludi ci uz pod Tatrami ci na Zahori. Dokazujem jednoduchost a civilizovanost, napriek tomu co sa ludom vo svete ako prve dostane do usi (negativne spravy). Udivujem ludi v rozpravani co vsetko bolo za totality a zistujeme spolocne, ze ako deti sme v porovnani so „zapadnymi“ mali velmi podobne hracky, ze sme jedli velmi podobne sladkosti a pod. Ze sme ako pubertiaci tiez pocuvali rovnaku hudbu, aj ked to bolo trosku tazsie si ju zaobstarat.
A co velmi rada postavim navsteve na stol je, po domacky palena slivovica, hruskovica ci jablckovica. To tu ludi este stale udivuje co sa u nas pije, pretoze tito zapadniari su na to „mäkki“. 😀
Bolo by velke plus, keby si nasu dolezitost v EU uvedomovali aj nasi rodaci zijuci na Slovensku a snazili sa o dobre meno aj sami, nie len o „reklamu“ co je roztrusena po svete. Slovaci sa musia sami posnazit, aby sa turisti radi vracali a neboli sklamani nejakymi lumpmi, ktori im skrizia cestu. Ludia by sa mali naucit väcsej usluznosti a ustretovosti, prijimat zahranicnych ludi s usmevom a srdcom na dlani, aby zostali tzv. „PAF“. A nie aby sa vracali so spomienkami kto ich kde osklbal alebo podviedol! Mnohi to totiz v ten moment pozabudnu, ze to nie je len slovenska priorita, ale ze to existuje vsade na svete. A to je poväcsine to, co vytvara mienku o Slovensku.
Takze Slovaci zobudte sa!
Prepác Kati,
ale knedla nie je jedlo slovenského pôvodu (cesko-nemecké, alebo naopak), segedínsky gulás tiez nie (Szeged – mesto v Madarsku), gulás (národné jedlo v Madarsku – gulyás), kolozvárska kapusta (Rumunsko – Kolozsvár – madarský názov pre Cluj dochovalý z obdobia Rakúsko-Uhorska).
Po domácky pálená slivovica nezarucuje dokonalú destiláciu a teda nasledujúce ráno sa môzu tí Tvoji hostia zobudit slepí!
Co sa týka halusiek ich pôvod je dost nejasný – prebrali ich od nás Madari za Rakúsko-Uhorska ako prílohu k paprikásu ci perkeltu, alebo sme ich prebrali my a ochutili bryndzou, kedze vtedajsie moznosti slovenského národa neumoznovali pripravovat jedlá z mäsa tak casto, ako dnes?
Co bolo skôr? Sliepka alebo vajce?
nuz kazdy ma to svoje, a to nezaväzne od seba- casto.
ved aj rakusania maju „halusky“, teda ich spätzle, ako aj v bavorsku, ALE…. to je akokeby sme isli porovnavat este aj madarske so slovenskymi :o)
Ozaj treba si vsimnut ze tie slovenske su ZO ZEMIAKOVEHO CESTA. zatial co tie madarske, rakuske a bavorske „len“ z muky, vajicok atd.
Takze sa neda hovorit o tom, zeby ich slovaci „prebrali“ od madarov, kt mimochodom „prisli“ ovela neskor na terajsie uzemie.
Madari boli nomadske kmene – kocovnici ako cigani /romovia, kt sa nakoniec usadali tam kde su teraz, a zacali si robit pravo aj na okolite uzemia ( morava, slovensko,.)
Ale to bolo vzdy a vsade- ved napokon aj ine a väcsie krajiny to robili a robia ( vid izrael, usa,..)
Zemiaky prisli do europy ( najprv do nemecka) az po objaveni ameriky.
Takze vlastne cela europa zacala spracovavat tieto az psolednych 500 rokov.
tolko ku knedlikom ( kt obsahuju tiez zemiaky; maju ich cesi , rakusaci aj bavoraci).
kto ich mal prvy?
Nuz v rakusku je jasne vsetkym ako to bolo, odkial to ci ono prichadza.
ze za KK cias tuna chodili robit slovenske/ceske gazdine.
A cez ne som dosli aj buchty na pare ( o kt sa teraz hovori, ze original österreichische germknödel 🙂 ) , alebo strudla ( a vraj rakuska specialita) to iste plati aj o palacinkach.
Alebo ked uz tak zachadzame co odkial je…… nas nedelny rezen.
Inac aj Wiener schnitzel- viedensky rezen….tak ten pochadza mimochodom z talianska ( milano).
atd….
prikladov je neurekom.
PS; PEPE: ak je niekde napisane vztahujuce sa slovo, to este neznamena ze je to odtial; alebo su napriklad francuzske zemiaky specialita z francuzska ?
🙂
Aj ked s tym segedinom jednoznacne suhlasim.
mimochodom vela kultur ma plno jedal kt neobsahuju mäso, kedze to bolo ( a je) drahe a casto nedosiahnutelne pre drobnych ludi.
A preto vznikli vyzivne( kaloricke) jedla ako halusky s brindzou, nieco obdobne maju v rakuskych alpach ( käsespätzle).
Pepe a vies to tak presne co odkial pochadza??? Preco sa vola Hamburger Hamburger, kedze vznikol v Amerike?! Co bolo prve sliepka alebo vajce? Vies to ty ked tu tak dujes?
Ja varim po slovensky, tak ako som sa doma naucila. Mna tiez nezaujima co kto v Spanielsku ci inde vymyslel a ci je to naozaj tak. Slovenska, spanielska ci nemecka kuchyna znamena to, co je typicky v tej ci onej krajine oblubene a co patri akosi do tradicii. K tej slivovici:
Taku si este nepil, taka je vyborna! Nie je to ziadna zieravica z ruskych ci polskych tajnych skliepkov!
Po tej by si sa este rok olizoval.
no, nechcem sa hadat, ale myslim, ze ma pepe pravdu…tie jedla, co si vymenovala nie su povodne slovenske….hoci ich varis na slovensky sposob, lebo si tak naucena…su len poslovencene…
okrem toho, hamburger bol vynajdeny v hamburgu, v pristave, ako rychle a prakticke jedlo pre namornikov…takze…ziadna amerika ak ked si to vela ludi mysli a odvodzuje od sunky…
Cela kuchyna je v Europe pomiesana. Myslim, ze existuje na tisice receptov a to v kazdej krajine, dokonca rodine je uplne inac varene. Ci uz v Kolozvari jedia taku istu kapustu ako ju my volame neviem povedat. Ale myslim, ze to patri akosi k Slovensku ako i lokse a spol.. Tak isto ako ked ma v Bavorsku pozvali na typicky bavorske jedlo, knedla, kapusta, pecene prasa a cudovali sa, ze to pre mna nie je nic sokujuce (pretoze to pozna aj nasa kuchyna).
S tym Hamburgerom to bolo cosi podobne, co v Hamburgu jedli a co bolo odkukane, taky hamburger v tej podobe ako ho pozname, bol vyrobeny v Amerike.
… ale „Schwamm drüber…“
To, co varim mi staci a vzdy ma potesi, ked dostanem pochvalu, lebo to chuti. Je totiz rozdiel medzi juhom a severom Nemecka, na juhu je kuchyna podobna tej zmiesanej, co sa vyskytuje i Bavorsku, Svabsku, Rakusku ci „Cesko – Slovensku“. Tu na severe je uplne ina kuchyna a vela tych jedal co som „doniesla“ so sebou tu nie su zvykom.
Ale to je polemika na sto rokov…
Jednou vetou, vsetko co mam z domova rozdavam a pokusam sa u ludi vzbudit zaujem o nasu malu nadhernu krajinku (ci uz vianocne zvyky, to ze jedavame na vianoce kapra, jeme oblatky s medom a ine zvyky, aby clovek do noveho roku vstupil stastne a zdravo, nasa ludova hudba, uspech maju akekolvek rozpravkove filmy, nase hory, nasa keramika, …)
Kati, ja mam dojem, ze ty musis mat za kazdu cenu pravdu.
A dalej v tvojich prispevkoch ako po hrnce si ani nezasla. Varenie je sice pekne, ale ked uz varis, mala by si vediet, co vlastne.
Na Slovensku som okrem spolocneho stravovania, dietnej sestry, vyucneho listu kucharky, studovala aj historiu Slovenska a tym padom aj historiu stravovania a mozem Ti povedat, ze do typickej slovenskej kuchyne patria tak akurat halusky s bryndzou, kapustou, tvarohom, zapravane polievky, hubove jedla a co pan Boh da…
A vidim, ze si aj velka nacionalistka, vari si nechces prisvojit vsetky tie ceske filmy, co vysielaju na zahranicnych kanaloch?
Zaujem vzbudzovat mozes, ale po dvadsiatich rokoch v exile viem, ze vacsinu ludi to nezaujima.
A ked chce ist clovek dalej, musi sa prisposobit a obcas aj cosi zmenit, Vianoce nie su o jedle, ale o ludoch a Ty od ludi ocakavas, aby Ta chvalili, velebili do neba, lebo keby si mala ukazat nieco ine, asi by si nic neukazala, pretoze, nic ine ani nevies.Myslim, ze si egoista a davat penazne dary, ci uz hotovost, poukazky alebo los je prejavu, ze o ludoch nic nevies., lebo Ta to ani nezaujima, jednoducho Ty musis byt stredobodom pozornosti.
My typicke slovenske(ceske)menue nemame, my skusame kazdy rok nieco nove a predstav si, zme zdravi, stastni, bohati, uspesni a nic nam nechyba.
Emily,
nechcem sa tu rozohnovat, pretoze take debaty aku si tu zacala nikam nevedu.
Len jedno, pretoze urazat sa nenecham.
Myslim, ze je kazdy v kutiku duse nacionalista, ale to neznamena, ze clovek nedokaze vychadzat zadobre aj s inymi nacionalitami a nedokaze ich respektovat a obdivovat to, co je v jejich style a zvykoch pekne a zaujimave.
Ja neocakavam ziadne chvaly az do neba, mna proste tesi, ked som ako hostitelka ohodnotena, pretoze sa snazim o prijemnu atmosferu a o pohodu a spokojnost svojich hosti, ci uz znamych alebo rodiny. Ja sa tesim z uprimneho srdca, ked mi niekto povie, ze mu chuti, alebo sa mu paci to co som vytvorila. Zivot nie je len o jedle, to mas pravdu, ale je to ta väcsia cast, ktora je pre nas dolezita. A to, ze je jedlo pozitok, nemusim dokazovat. Skus zit z lasky a vzduchu! Som zvedava kolko vydrzis!
Ze by som nic ine okrem varenia nedokazala, to musis ty ako zasvätena, omnoho lepsie vediet, prepac! Ale nemienim sa zapajat do podobnych debat, ktore ma neoslovuju, pretoze sa tam vyskytuju take prispevky ako prave tento tvoj.
Tema Vianoce, to neznamena, ze ked kazdemu pripnem k darceku este jeden maly los, ze davam penazne dary a o ludoch nic neviem. Je to len malickost na spestrenie vybalovania darcekov a male „hracske“ napätie. Darceky vyberam velmi starostlivo a velmi dbam na to, aby sa to dotycnemu pacilo. Nemusia to byt dary o velkosti auta, su to poväcsine malickosti, ktore dokazu, ze clovek na toho druheho mysli. A pri vybere nehladim ani na cenu, pokial to neprejkracuje moje moznosti.
A co sa filmov tyka, existuje aj dost slovenskych! A ked su nejake z byvaleho Ceskoslovenska, tak to nepopieram, preco aj, vsak sme sa na tom podielali oba staty.
Dalej sa k tomu nevyjadrujem, pretoze to co si tu napisala ty, je len puha zatrpknutost a urazlivost. Asi nie si az tak stastna ako sa tu tvaris. Myslim ze to z tvojho urazania silno vyzaruje.
Takze tymto debatu s tebou koncim, viac sa k podobnym veciam vyjadrovat nemienim!
Ahoj Jani,
tiez mam taky dojem, ze to zena nemohla vypustit z ust…
Poznam a ked stiham, tak to pozeram. Ale radsej pozeram „Promi- dinner“. Je to skutocne zaujimave, clovek sa moze inspirovat a este sa aj dobre popri tom zabavi. Pred tyzdnom sme tu mali Ralfa Zacherl-a, ak ho poznas z telky. Bola som ocumovat, bol strasne zlaty a prirodzeny, len sa mi neuslo okostovat co navaril, pretoze na to mnozstvo ludi mal varit aspon v o trikrat väcsich hrncoch.
Oni tito kuchari su totalne vytazeni, napr. listky na jejich vystupenie u Kernera su uz par mesiacov dopredu vypredane a to ostatne je tiez asi vec stastia. Lacne to tiez nie je, sme vyratali, ze keby sme si jedneho z nich domov pozvali (objednali – pripadne ako darcek svokrovcom, ti tiez radi varia), tak by taky obedik vysiel takmer na 1.000€. Sila, nie?!
A k tomu som tak strasne daleko od tohto vsetkeho diania, mam pocit, ze oni volia tak ci tak ludi z nedalekeho okolia, aby moc necestovali.
Ale zosity a listocky mam plne, co si pozapisujem.
Pepe — snažiš sa, no z neznalosti. Segedín, Bekešská Čaba, Debrecín, Temešvár, Koložvár i ďaľšie a široké okolie týchto miest bolo do roku 1900 takmer výlučne obývané Slovenským obyvateľstvom,+ nejaký Nemci. Maďarov z nich urobila až tvrdá násilná maďarizácia v 20 storočí. Teda kludne tieto jedlá a mnohé ďaľšie môžeš považovať za slovenské, keďže pochádzajú práve odtiaľ.
Pepe – o destiláci vieš toho asi ako o historii. Domáca je vždy čistejšia ako priemyselná. V dom. býva obsah metanolu 0,15 až 0,5o %. V tom čo kupuješ je tento obsah 4% – povoluje ich št.norma ako neškodný obsah.
A pôvod perkeltu či paprikášu a halušiek – no ver tomu že keď premnožené kočovné kmene vyhnané hladom z neurodných karakumsko kizilských stepí
dorazily na územie Velkem Moravy – o pestovaní obilia a dobytka nevedeli níč.
Bryndzove halusky su jedine slovenske narodne jedlo. Ja som jedol halusky prvy krat ked mal 10 rokov a ich neznesiem dodnes. Je to gebuzina, vyzera to ako nazvracane a hanbim sa to povedat cudzincovi ze to je nase narodne jedlo. Myslim ze je to najhorsie narodne jedlo. Ked si zoberiem chudobnu Aziu alebo Afriku, tam dokonca maju ich narodne jedla ako u nas drahe speciality. Neviem si predstavit podavat halusky v drahom hoteli, ved to by ani psovi nedali.
Tvoja reakcia